4 moćna savjeta kako da zaštitite tijelo od oboljenja
Ilustracija

4 moćna savjeta kako da zaštitite tijelo od oboljenja

Sučavanje sa korona virusom donosi nam dvije važne lekcije i zadatka - da učimo i njegujemo odgovornost prema sebi i drugima i da usvojimo zdrave navike za jačanje imuiteta.

Ljeto može da bude sjajan period za detoksikaciju, povremeni post ili usvajanje zdravih navika. Tokom ljetnjih mjeseci imamo veliki izbor voća i povrća, od lubenice i trešanja, do tikvica, paradajza i krastavca.

Ishrana je jedan od najboljih načina da ojačate imunitet i sačuvate dobro zdravlje, ali su neophodni i kvalitetan san i fizička aktivnost.

1. Ishrana

shutterstock710634415

Foto: Ilustracija 

Konzumirajte hranu bogatu vitaminom C, kao što su limun i pomorandža. Osim što su zdravi, hranljivi i puni vitamina, citrusi pomažu da se rashladite tokom vrućina. Nema boljeg osvježavajužeg napitka od svježe iscjeđene limunade.

Lubenica i krastavac su pravi dragulji ljeta. Imaju sjajan ukus i sadrže puno vode, detoksikuju tijelo, podstiču probavu i jačaju imunitet i metabolizam. Njihova dodatna snaga je to što ne sadrže puno kalorija, pa su idealni i tokom procesa mršavljenja.

Vitamin A je sjajan pokretač imuniteta, a u sjajnim količinama sadrži ga jedna od omiljenih ljetnjih poslastica - mango.

Kefir ili hladna vurda (mlječni namaz) mogu da budu osvježavajuć i zdrav obrok tokom ljeta, u kombinaciji sa sezonskom salatom i integralnim hljebom sa sjemenkema. Ovi mlječni proizvodi jačaju imunitet zbog prisustva probiotika i vitamina D.

Menta ili nana je sjajan izbor u ishrani tokom ljetnjih mjeseci. Osim što osvježava mirisom i ukusom, nana ima protivupalna i antioksidaciona svojstva, i pomaže imunitetu da se odbrani od slobodnih radikala. Popijte dnevno hladan čaj od nane, ubacite je u smutije, čorba i slatkiše, i uživajte ui njenom ukusu i blagotvornom dejstvu.

Potrudite se da svaki vaš obrok izgleda kao primjer izbalansirane ishrane. Konzumirajte namirnice koje su bogate cinkom, vitaminom A, C i E. Takođe, uvijek budite hidrirani i unosite dovoljno tečnosti.

Najmanje dva litra vode unosite dnevno, a jedan litar možete da obogatite i sokom od cijeđenog limuna.

2. Vježbanje

dreamstimexl48838358

Foto: Ilustracija 

Fizička aktivnost podstiče zdravu cirkulaciju krvi, poboljšava imuni sistem, pomaže da se oslobodite toksina i bakterija, reguliše hormone i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ljeti je često otežano da se vježba, a zbog trenutne situacije u teretanama možete da budete izloženi virusnoj infekciji. Šetajte, brzo hodajte tokom ljetnjih večeri, plivajte u rijekama i jezerima i igrajte se u parku sa djecom i kućnim ljubimcom. Možete da vježbate i kod kuće, samo je bitno da svakog dana budete fizički aktivni.

3. Kvalitetan san

wI2k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWmprN01EQV8vNGQwZDZmOWJiYjYxOTczY2ZkMDFiMWFmMjEyNTgyY2QuanBlZ5GTAs0CngCBAAE

Foto: Ilustracija 

Spavanje je ključno za dobar imunitet, zato vam je neophodno 7 do 8 sati sna svake noći. Vrućine mogu da otežaju spavanje, ali otvorite prozore, pustite umirujuću muziku, koristite lagane pokrivače i potrudite se da spavaća soba bude uvijek ispunjena svježim vazduhom.

4. Vitamin D

FZxk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWldZN01EQV8vMjgyZGExNDc4YmQ2OTM0MzNjYzk3NDE0YjZlMzIwMWIuanBlZ5GTAs0CngCBAAE

Foto: Ilustracija 

Svakog dana provedite 15 minuta na jutarnjem Suncu. Umjereno izlaganje Suncu je ljekovito jer sunčevi zraci sadrže vitamin D koji je neophodan za zdravlje kostiju, mišića i odbrane tijela od oboljenja.

Brinite o sebi, čuvajte se, volite sebe i sve će da bude dobro.

 

Izvor: Lovesensa 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.