Evo kako da izaberete najslađu lubenicu
Ilustracija

Evo kako da izaberete najslađu lubenicu

Lubenica je jedna od najpopularnijih ljetnih voćki, ali nema većeg razočarenja od neukusne lubenice.

Kupovanje lubenice zeznuta je stvar jer, ako kupujete cijelu lubenicu, ne vidite kako njena unutrašnjost izgleda i kakvog bi mogla da bude ukusa.

No nekoliko stvari na njenoj kori pomoći će vam da pronađete savršenu, slatku i ukusnu lubenicu, prenosi Real Simple.

Gledajte pruge

carmen

Foto: Ilustracija

Boja lubenice može da ukaže na zrelost ploda. Trebali biste da odaberete lubenicu koje imaju jak, konzistentan prugasti "uzorak". Zelene pruge trebaju da budu tamno zelene, dok blijede pruge trebaju da budu kremaste, svijetložute boje. Uz to, možda ćete htjeti da odaberete lubenicu koja izgleda sasvim obično. Ako je vrlo sjajna, vjerovatno nije dovoljno zrela.

Pronađite mjesto rasta

wheredowatermelonsandmelons1

Foto: Ilustracija 

Jedan od najvažnijih indikatora zrelosti lubenice je boja na mjestu gdje lubenica raste. To je mjesto na kojem je lubenica ‘sjedila’ dok je rasla. U pravilu, zrela lubenica ima kremastu, žutu boju, dok nedovoljno zrele lubenice imaju bijelu ili svijetložutu boju.

Kucnite je

Lubenicu nekoliko puta nježno udarite ili kucnite pa slušajte zvuk koji ona proizvodi. Ako zvuči duboko i šuplje, znači da ima više vode i da je zrela. U suprotnom, znači da je kora debela i gusta i plod još nije sazrio do kraja.

Birajte najtežu

Podignite svaku lubenicu kako bi pronašli onu koja je najteža. Kada se one podignu, trebale bi da budu teže nego što izgledaju. Što je lubenica teža, to ima više vode i slađa je.

Gledajte oblik

caa7783b99e734db1024x681

Foto: Ilustracija 

Birajte lubenice koje su okrugle, a ne one koje su ovalne. Okrugle lubenice su slađe, dok su ovalne često pune vode i bezukusne. Takođe obratite pažnju na neobične kvrge na lubenici. Ako ima kvrge, neće da bude ukusna.

 

Radio Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.