Foto: CGO

Počinje kampanja

"Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja"

Centar za tranzicijsku pravdu SENSE je, u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), a povodom 25-te godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od 15 organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju - Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja.

Kampanja počinje sljedeće nedjelje, i to od utorka 7.  jula otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz emitovanje na internet, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica.

"Izložba kojom kampanja započinje zasniva se na internetskom narativu Srebrenica: genocide u osam činova".

Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu - društvenim mrežama i portalima - i u izložbenim prostorima, a svi navedeni video materijali biće online prikazani na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

"Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici. Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijaće se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus", poručuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.