Mitropolija: Zabrinuti smo za zdravlje ljudi, odlažemo molebane, sjutra tzv. internet litija
ilustracija

Zbog povratka zloćudnog virusa koji opet u Crnoj Gori odnosi ljudske živote

Mitropolija: Zabrinuti smo za zdravlje ljudi, odlažemo molebane, sjutra tzv. internet litija

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da se od sjutra 5. jula odlažu molebani u crkvama širom zemlje.

"Ovo činimo zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji i povratka zloćudnog virusa koji opet, ovdje u Crnoj Gori, odnosi ljudske živote. Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu namjeru da tom prilikom ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cijenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primjer  uzdržanja i strpljenja. Formalno-pravno imamo proglašen kraj epidemije, i pravno utemeljenje da naše opravdane proteste nastavimo, ali faktički, bolest se vratila među nas i ona trenutno napreduje.", objavila je Mitropolija.

Što se tiče redovnog bogosluženja u pravoslavnim parohijama na sjeveru u kojima su ista zabranjena sa prisustvom vjerujućih, pozvali su vjernike da budu u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom u vezi obavljanja molitvi i sveštenoradnji.  Kad su u pitanju redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima, ona će se, kako je saopšteno, obavljati po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa.

Iz Mitropolije tvrde da su svjesni zloupotreba ali zabrinuti za zdravlje ljudi:

"Mi smo i sada svjesni velike zloupotrebe pomenutih mjera, zarad sistematskog obračuna državnih vlasti sa Crkvom, i vidimo da ovi vlastodršci nemaju namjeru da od tog neustavnog manira odustanu, pripremajući se takvim nasiljem za izbore. Ali, mimo toga, mi smo zabrinuti za zdravlje ljudi, i ne želimo da svojim sjutrašnjim okupljanjima šaljemo nejasnu i zbunjujuću poruku kako virusa uopšte nema, i kako razlozi za oprez ne postoje. Naša budnost i naša molitva, protiv ovog zla, moraju se povećati u narednim danima.Isto tako smo svjesni, da ovim načinom ”kreni – stani – kreni”, stavljamo na iskušenje polet i bodrost duha svih učesnika naših jedinstvenih u svijetu litija i molebana, i čujemo negodovanje brojnih vjernika prema takvom našem vođenju ovog izuzetno zahtjevnog, a istovremeno Božijeg puta. Međutim, očinski i pastirski molimo braću i sestre za strpljenje i odlučnost.", navode iz Mitropolije uz poruku da uz Božiju pomoć, tako i ostane.

"”Strpljen – spašen” – glasi jedna od brojnih narodnih bogonadahnutih mudrosti, čiji se puni smisao otkriva baš u ovim danima.", zaključili su uz najavu za sjutra nove tzv. internet-litije koju će predvoditi mitropolit  Amfilohije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.