Bugajski: Srbija mora da nauči od Crne Gore kako se ograničava uticaj stranih centara moći
Janoš Bugajski

"Crna Gora pod stalnom prijetnjom destabilizacije"

Bugajski: Srbija mora da nauči od Crne Gore kako se ograničava uticaj stranih centara moći

Aleksandar Vučić ima moć da koči provokativnu ulogu nekih pripadnika sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Ako je iskren da osigura nezavisnost Srbije, mora da nauči od Crne Gore kako se ograničava subverzivna uloge Rusije u unutrašnjoj i spoljnoj politici. To mu neće donijeti samo veći rejting u regionu, već će ukazati i na to da Srbija može biti faktor stabilnosti, a ne alat za ruske spletke i destabilizaciju – kaže u intervjuu Pobjedi američki analitičar i viši saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski.

Na pitanje povodom Kosova i optužnice vezane Hašima Tačija za ratne zločine, kao i tu da prokomentariše odnose EU i SAD Bugajski je kazao kako svi indikatori vode ka političkom uticaju od strane evropskih zvaničnika povodom dizanja optužnice, odnosno da je Evropa u strahu da bi razgraničenje Kosova dovelo do velikih tenzija u regionu, a da je samom optužnicom Tači izgubio legitimitet da učestvuje u pregovorima između Beograda i Prištine.

"Premijer Hoti će predvoditi kosovski tim, ali treba da se konsultuje sa vladinom koalicijom i parlamentom prije nego što nastavi. Neizvjesnost i odlaganje razgovora, i u Vašingtonu i u Briselu, biće od koristi predsjedniku Vučiću koji se plaši pritiska SAD da Srbija prizna Kosovo", ističe Bugajski.

Na konstataciju da je Crna Gora otvorila posljednje poglavlje u pregovorima sa EU, analitičar ističe da je to znak da naša država korača naprijed, međutim da ne treba očekivati rani ulazak, zato što je Evropi trenutno u fokusu saniranje posljedica krize izazvane koronom, a ne politika proširenja.

U namjeri da prokomentariše predstojeće izbore u Crnoj Gori 30. avgusta, kao i određeno političko uplitanje MCP, i situaciju u Budvi, Bugajski je rekao da je država pod stalnim pritiskom centara koji žele njenu destabilizaciju, i preokretanje pristupa NATO-u, kao i to da određeni centri iz Crne Gore žele da naša država postane podređena Beogradu a pasivna režimu iz Mosvke.

Bugajski je povodom izbora u Srbiji istakao da je demokratija napustila Srbiju, i da je sva vlast skoncetrisana u ruke jednog čovjeka.

"Srbija postaje jednopartijska država, sa institucijama koje bojkotuje opozicija i preko kojih predsjednik donosi sve važne odluke. Srbiji je potreban skladniji i ujedinjeniji demokratski front koji može obnoviti istinski pluralizam. Ironično je kako se srpski nacionalisti i druge formacije žale na nedostatak demokratskog nadzora u Crnoj Gori, ali ne primjenjuju iste principe na Srbiju", poručio je analitičar.

U želji da prokomentariše odnose CG i Srbije, Bugajski je poručio da je odluka na Vučićevoj strani, odnosno da može da nastavi da podržava demonstrativne grupacije u Crnoj Gori koji donose faktor nemira u državi, ili može da iskoristi svoju moć i da bude faktor stabilnosti ne samo u odnosima dvije države, već u cijelom regionu.

 "A ako je iskren za nezavisnost Srbije, mora da nauči od Crne Gore kako se ograničava subverzivna uloga Rusije u unutrašnjoj i spoljnoj politici. To mu neće donijeti samo veći rejting u regionu, već će ukazati i na to da Srbija može biti faktor stabilnosti, a ne alat za ruske spletke i destabilizaciju", zaključio je Bugajski za Pobjedu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.