VN: Ko su Britanski poslanici koji su podržali MCP?
Ilustracija

Jedan od njih optužen za naoružavanje represivnih režima

VN: Ko su Britanski poslanici koji su podržali MCP?

Gotovo da nema dana da se u dijelu medija u Srbiji i Crnoj Gori ne pojavi neko novo lice koje brani interese Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kritikuje crnogorsku vlast zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i prijeti da to tako neće ostati i da će se u rješavanje ovog pitanja uključiti i Zapad. Tako se prije nekoliko dana pojavio tekst dvojice poslanika parlamenta Velike Britanije Tima Farona i Stiva Bejkera koji u zajedničkoj kolumni u Newsweeku tvrde da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti “diskriminatorski za hrišćane”, pišu Vikend novine.

U tekstu “Britanija i NATO moraju stati uz vjernike u Crnoj Gori”, otvoreno poručuju da Crna Gora želi prisvojiti crkvenu imovinu administrativnom odlukom, bez mogućnosti vođenja sudskog spora.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti upravo predviđa šest nivoa sudske zaštite i sedmi ukoliko se pojavi kao potreba Evropski sud za ljudska prava. Poslanici prenebregavaju, odnosno ne pominju činjenicu da je predstavnicima SPC ponuđeno odlaganje primjene Zakona do odluke Ustavnog i Suda u Strazburu. Ništa od toga ne pominju, ali zato “znaju” da je “Đukanoviću ponestalo gotovine za “podmazivanje točkova”, te da zato hoće da “konfiskuje crkvenu imovinu”.

Naglašavaju da Velika Britanija može zajedno sa drugim partnerima “kazniti sve koji snose odgovornost za ovakvo stanje u Crnoj Gori”, odnosno blokirati tehničku pomoć crnogorskim vlastima, zamrznuti bankovne račune, odbiti zahtjeve za putovanja.

Interesantno je da su kolumnu objavili u rubrici Opinion, gdje se plasiraju tekstovi koji nijesu u skladu sa uređivačkom politikom Newsweeka.

Čestitke od Medojevića i Duška Kneževića

Odmah nakon teksta stigle su čestitke od lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića i odbjeglog biznismena Duška Kneževića, koju je objavio In4s.

Ko su, u stvari, ovi parlamentarci Velike Britanije?

Ako pogledamo kako su o njima pisali britanski i svjetski mediji onda dolazimo do zanimljivih informacija. Tim Faron, recimo, jedan je od autora kojeg je plaćala organizacija povezana sa evangelističkim hrišćanskim lobijem koji agituju protiv homoseksualnosti i abortusa.

Drugi poslanik je mnogo interesantniji. Međunarodna medijska organizacija “Open Democracy” bavila se Stivom Bejkerom u vrijeme njegovog kratkoročnog mandata ministra za vrijeme Brexita, istražujući njegove sumnjive veze sa raznim biznismenima, firmama i kompanijama koje su povezane sa prodajom oružja. Visoki honorari, razne konsultantske usluge, njegove veze sa vladama represivnih režima, kao Vlade Ekvatorijalne Gvineje, posebno su privlačile pažnju britanskih medija.

Britanski mediji o Bejkeru

Stiv Bejker je nekadašnj inženjer u RAF-u i bio je potpredsjednik jedne grupe koja se bavila svemirskom industrijom, a čiji je cilj bio “da promoviše značaj svih aspekata britanskog svemirskog sektora u parlamentu i vladi”. Ali Bejkerovo finansijsko interesovanje za industriju oružja se nastavilo i nakon njegovog izbora za poslanika 2010. godine. Sajt “Open Democracy” navodi da su Bejkerovi savjetnički angažmani bili odlično plaćeni! Tako su savjetničke uloge njega i njegove žene, koja je ljekar plaćane po 18.000 funti godišnje za dvodnevni rad mjesečno.

“Mnoge kompanije sa kojima je Bejker poslovao naoružavale su brutalne i represivne režime širom svijeta, a posljedice su bile smrtonosne. Njihova oprema je imala ključnu ulogu u razaranju Jemena”, navodi ova organizacija.

Ovo nije jedini primjer veoma čudnih veza između Bejkerove dodatne zarade i njegovog poslaničkog angažmana. Godine 2014. zaradio je između pet i deset hiljada funti preko firme Valbruk za “analizu i uvid u javnu ekonomsku politiku”. Iste godine bio je izabran u Odbor državne blagajne, koji nadgleda javnu potrošnju vlade.

Iste godine kada je Bejker dobio novac od te organizacije, oni su zauzvrat bili plaćeni 250.000 funti od američkog milijardera Roberta Merkera, prema istaživanju internet stranice “DeSmog”. Merker je u centru pažnje novinara istraživača Karol Kadvaladr, koja se bavila Bregzitom kao i izborom Donalda Trampa. On je bio vlasnik kompanije Cambridge Analytica, koja je bila nosilac obje kampanje. Neki mediji spekulišu o njegovim vezama sa ruskim oligarsima bliskim Putinu.

Put u Ekvatorijalnu Gvineju

“Open Democracy” otkriva da je Bejker uzimao novac od jedne kompanije koja se bavi prodajom oružja, i to u vrijeme dok je bio poslanik u britanskom parlamentu. Takođe, ova medijska organizacija navodi da je dobio donaciju iste one organizacije preko koje je ušlo misterioznih 435.000 funti za DUP, partiju koja je forsirala izlazak Velike Britanije iz EU.

Posebnu pažnju britanskih medija privukao je Bejkerov put u Ekvatorijalnu Gvineju. “Open Democracy” spominje skandalozne detalje poput onih da je prihvatio da mu troškove putovanje pokrije Vlada Ekvatorijalne Gvineje, i to upravo prije nego što je napisao izvještaj kojim je odbacio sumnje o kršenju ljudskih prava u toj zemlji. Bejkeru spočitavaju da je prihvatio da mu troškove jedne konferencije plati američka grupa radikalno desno orijentisana, povezana sa milijarderima desničarima Robertom Merkerom i braćom Koh.

Izvor: Vikend novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.