Pajović:  Putnici moraju poštovati mjere, samoizolacija ili karantin izriče se i mlađima od 13 i starijima od 70 godina

Sanitarna inspektorka o proceduri ulaska u CG u doba epidemije

Pajović: Putnici moraju poštovati mjere, samoizolacija ili karantin izriče se i mlađima od 13 i starijima od 70 godina

U cilju sprječavanja širenja koronavirusa u našoj zemlji, na vazdušnim, kopnenim, željezničkim, pomorskim graničnim prelazima, zdravstveno-sanitarna inspekcija u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti vrši nadzor nad licima koji ulaze u zemlju. U skladu sa naredbom dozvoljen je ulazak crnogorskih građana i stranih lica koja imaju privremenu ili stalnu dozvodu za boravak u Crnoj Gori.

"Imamo zelenu listu, državljanima iz zemalja koji je dozvoljen ulaz, i nesmetan borovak kroz Crnu Goru i u zemlji, žutu listu licima kojima je potreban TEST, ne stariji od 48 sati, kao  i crvenu listu licima kojima je zabranjen ulazak u našu zemlju, tj. dozvoljen je našim državljanima , rezidentima, i stranim držvaljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak uz mjeru samoizolacije ili karantina", kazala je sanitarna inspektorka Jelena Pajović za televiziju Nova M.

A mjera samoizolazije ili karantina, prema riječima Pajović izrice se licima i mlađim od 13 godina i licima starijima od 70 godina, kao i licima koja dolaze sa liječenja, ili imaju zdravstvenih problema.

"Prethodno se moraju najaviti ambasadi iz zemlje koje dolaze, našoj ambasadi, a ambasada sa NKT-om određuje da li je dozvoljen ili nije dozvoljen ulazak tim licima.", navodi Pajović.

Pajović ističe da sektor granične policije sprovodi preporuke IJZ, NKT-a i Ministarstva zdravlja,  i pomaže sanitarnim inspekcijskim organima u sprovođenju zdravstvenog nadzora .

"Na graničnim prelazima se nalaze sanitarni inspektori koji u saradnji sa graničnom policijom uzimaju podatke od lica koji dolaze iz zemlje i na osnovu toga se određuje koja je mjera.", navodi Pajović.

Od kada su na snazi mjere NKT-a za sprečavanje širenja i unošenja virusa u zemlju, dešavalo se da prilikom kontrole lica budu vraćena sa granica. Pajović još jednom napominje da putnici koji dolaze iz zemalja sa liste gdje je neohodan PSR ili ALISA test, neće moći da borave u Crnoj Gori ukoliko isti ne posjeduju.

"Imalo je slučaja kada je granična policija vratila lica koja ne zadovoljavaju ili nijesu naši državljani , nemaju prebivalište ili boravak, a iz zemalja su koje dolaze sa crvene  liste, takva lica se moraju vratiti. Validan je test samo iz akreditovanih labaratorija.", ističe ona.

Pajović napominje da je virus još uvjek tu, i apeluje na sve građane da poštuju mjere NKT, drže solocijalnu disitancu, i da kada im se izda mjera samoizolacije ili karantina to ispoštuju, jer sama tako možemo spriječiti širenje virusa.

"Prvenstveno savjest i disciplina građana, odgovornost, da kad dođu na granice da kažu stvarno gdje su bili, prvenstveno zbog njihovog zdrvalja i bližnjih.", poručuje Pajović u razgovoru za Novu M.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.