U ER Fransu zbog krize otpuštaju 1.022 radnika
Ilustracija

Posljedice krize izazvane koronavirusom

U ER Fransu zbog krize otpuštaju 1.022 radnika

Er Frans se priprema da ugasi 1.022 radna mjesta u svojoj niskotarifnoj avio-kompaniji "HOP!" kako bi se izborio sa uticajem korona-krize.

Ovo je danas izjavio predstavnik sindikata CGT Žoel Rondel, prenosi Rojters.

Britanska agencija dodaje da menadžment Er Fransa ima sastanak sa sindikatima kako bi razgovarali o planovima za restrukturiranje i otpuštanjima, prenosi B92.

Američka agencija AP javlja takođe da se održava sastanak uprave Er Fransa i predstavnika sindikata, te da su aktivisti ultraljevičarskog sindikata CGT protestovali u bazi kompanije na pariskom aerodromu Šarl de Gol, pošto su razgovori počeli.

Sindikalci su posebno ogorčeni što francuska vlada nije insistirala na tome da Er Frans zaštiti radna mjesta kada su kompaniji odobrili u maju 7,0 milijardi eura (8,0 milijardi dolara) državne pomoći, napominje AP.

Radnička udruženja upozoravaju da će se talas ukidanja radnih mjesta proširiti na čitavu francusku ekonomiju.

Francuski mediji izvještavaju da nacionalna avio-kompanija želi da smanji 7.500 radnih mjesta, prvenstveno putem dobrovoljnih odlazaka.

Procjenjuje se da će avio-prevoznici u cijelom svijetu ove godine izgubiti 84 milijarde dolara, i da će im prihodi biti prepolovljeni. Neke kompanije su već podnijele zahtjev za bankrot ili su zatražile državnu pomoć kako bi preživele, posljedice nedavne obustave svojih aktivnosti, a zvaničnici predviđaju da će vazduhoplovnoj industriji biti potrebne godine da se oporavi.

Državna pomoć od 7,0 milijardi eura za Er Frans je u obliku zajmova i garancija za kredite, i dio je šireg državnog spasilačkog plana od 15 milijardi eura za vazduhoplovni sektor.

Sastanak menadžmenta Er Fransa sa sindikatom dolazi samo par dana nakon što je evropski proizvođač aviona Erbas, čije je sjedište u Francuskoj, najavio ukidanje 15.000 radnih mjesta kako bi kompaniji obezbijedio budućnost, podsjeća AP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.