Laborantkinja se slučajno ubola u ruku, zarazila, i umrla sedam godina kasnije
Ilustracija

Laborantkinja se slučajno ubola u ruku, zarazila, i umrla sedam godina kasnije

Mlada laborantkinja iz Francuske umrla je od retke bolesti mozga sedam godina nakon što je slučajno bila izložena zaraznim proteinima koji, pored ostalog, izazivaju takozvanu "bolest ludih krava".

U maju 2010. godine, Francuskinja je, kao 24-godišnja djevojka, radila u laboratoriji za istraživanje proteina priona, piše "Nju ingland džurnal of medisin".

Uzorci moždanog tkiva miševa koje je obrađivala bili su zaraženi bolešću "ludih krava". Dok je koristila pincetu za uzimanje uzoraka, ona joj se slučajno zabila u palac kroz dvostruki par rukavica od lateksa. Pinceta je probila kožu i prouzrokovala krvarenje, ali nikakvih trenutnih posljedica nije bilo, navodi se u izvještaju.

Međutim, više od sedam godina kasnije, laborantkinja je počela da osjeća peckanje u vratu i desnom ramenu, koje se kasnije proširilo na čitavu desnu stranu tijela. Posle godinu dana ispitivanja, analize su djelovale normalno, ali je ona ubrzo počela je da osjeća i simptome depresije, anksioznosti, imala je sve slabije pamćenje i dobijala česte vizuelne halucinacije.

U martu 2018. godine, uzorci krvi su prvi put pokazali da ona ima ozbiljno oboljenje mozga, za koje je utvrđeno da može da se pojavi mnogo godina nakon izlaganja proteinima bolesti "ludih krava". Umrla je u junu 2019. godine, 19 mjeseci nakon što su se simptomi prvi put pojavili.

Iako je većina slučajeva oboljelih od bolesti "ludih krava" povezana s konzumiranjem zaražene govedine, malo je vjerovatno da je to ovde slučaj, piše naučni magazin.

Vjeruje se da se u ovom slučaju bolest razvila izlaganjem pacijentkinje laboratorijskim materijalima kontaminiranim prionima, jer su studije na životinjama pokazale da je ubrizgavanje pod kožu veoma efikasan put njihovog prenošenja.

Jedan pacijent u Italiji razvio je istu bolest nakon izlaganja moždanom tkivu koje je bilo inficirano u laboratorijskim uslovima. On je umro 2016. godine, navodi se u istom izvještaju.

U dokumentu se ne navodi koje su mjere bezbednosti bile preduzete u laboratoriji u kojoj je laborantkinja radila, niti kako je tretirana nakon infekcije. Međutim, u julu 2019. godine AFP je prenio da je njena porodica tužila Nacionalni institut za agronomska istraživanja, gdje se dogodila nesreća, i to za ubistvo jer nije bila adekvatno trenirana ni opremljena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.