Advokatica nije prijavila prihode, osumnjičena za nanošenje štete budžetu
Ilustracija

Advokatica nije prijavila prihode, osumnjičena za nanošenje štete budžetu

Istražitelji su izuzeli dokumentaciju i pretresli više objekata osoba za koje se sumnja da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i utaja poreza i doprinosa i nanijeli štetu državnom budžetu, saznaje Pobjeda.

Kako nezvanično saznaje Pobjeda, među osumnjičenima je advokatica Makedonka Kasalica, koja se tereti da nije prijavila prihode.

Prema članu 264 Krivičnog zakona Crne Gore, onaj ko “u namjeri da on ili neko drugo fizičko ili pravno lice potpuno ili djelimično izbjegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima ili drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj namjeri, u slučaju obavezne prijave, ne prijavi zakonito stečeni prihod, odnosno predmete ili druge činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj namjeri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi hiljadu eura, kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom“.

Podsjećamo, Uprava policije prije tri godine podnijela je krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv dvije advokatice iz Podgorice, zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo zloupotreba povjerenja. Jedna od njih je Kasalica, koja se sumnjičila da je zajedno sa koleginicom pokretala radne sporove bez znanja klijenata i na taj način sebi pribavljala određenu imovinsku korist.

Kasalica se sumnjičila da je iskoristila punomoćja koja su joj dali službenici Vojske Crne Gore, kako bi naplatili troškove prevoza, i na osnovu tih punomoćja kasnije pokrenula druge sporove bez njihove saglasnosti.

Teretila se da je na osnovu punomoćja iz 2013. pokretala i radne sporove u 2015. bez znanja i saglasnosti pripadnika VCG kako bi pribavila imovinsku korist.

Osnovni sud u Podgorici 2016. godine donio je najmanje 20-ak presuda po tužbama zaposlenih u državnim službama, u kojima su troškovi postupaka višestruko veći od dosuđenih iznosa.

Samo u 14 slučajeva za troškove advokata iz sudskog budžeta treba da se isplati 5.614 eura, iako su tužbe bile zbog dugova koji su bili i ispod 10 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.