Virus korona pretvara ljudske ćelije u zombije
Ilustracija

Naučnici tvrde

Virus korona pretvara ljudske ćelije u zombije

Virus korona pretvara ljudske ćelije u zombije tako što ih podstiče da puštaju izdanke, filopodije, zahvaljujući kojima se virus lakše širi u tijelu zaraženog, tvrde autori nedavno objavljene studije Univerziteta Kalifornija, prenosi Univerzitetski veb-forum.

Na fotografijama pod mikroskopom se vidi kako zaražene ćelije razvijaju filopodije, ćelijske izdanke koji su ispunjeni virusnom tečnošću.

Naučnici tvrde da se virus preko filopodija kreće kroz tijelo do zdravih ćelija i od njih stvara nove "zombi ćelije", nosioce zaraze.

Sve do sada naučnici su vjerovali da se virus COVID-19 prenosi kao i drugi virusi, tj. da napada zdravu ćeliju i pretvara je u mašinu za kopiranje.

Ovo otkriće ipak navodi na zloslutniji zaključak, a to je da je COVID razvio "rezervni plan" za izbjegavanje imunološkog odgovora čovjeka.

Nivan Krogan, profesor ćelijske i molekularne farmakologije Univerziteta Kalifornija, ocijenio je da je zlokobna osobina virusa u korišćenju alternativnih načina da se zaraze druge ćelije, ali vjeruje da će ovo otkriće doprinijeti bržoj i efikasnijoj borbi protiv virusa korona, prenosi Tanjug.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.