Njemačka planira da se zaduži rekordnih 217,8 milijardi eura
Ilustracija

Kako bi finansirala mjere ublažavanja posljedica koronakrize

Njemačka planira da se zaduži rekordnih 217,8 milijardi eura

Njemačka će se ove godine zadužiti rekordnih 217,8 milijardi eura kako bi finansirala mjere ublažavanja posljedica koronakrize, prema novom dodatku budžeta, usvojenom u parlamentu.

Vlada će tim novcem u narednim mjesecima da finansira mjere podrške potrošačima i kompanijama kako bi podržala očekivani postupni oporavak ekonomije od koronakrize, prenosi SEEbiz.

Paket mjera uključuje isplatu naknada za radnike sa skraćenim radnim vremenom, sniženu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) i naknadu od 300 eura po đetetu.

Rezervisano je i dodatnih gotovo 25 milijardi eura za mala i srednja preduzeća čiji su prihodi naglo pali u vrijeme pandemije.

Usvajanjem dodatnog budžeta dug iskazan udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP) premašiće 75 odsto i time da bde uveliko iznad gornje dopuštene granice u EU od 60 odsto.

Dodatni budžet zasniva se na novoj procjeni koja pokazuje da bi poreski prihodi ove godine trebalo da budu 40,5 milijardi eura manji nego što su pokazivale procjene na početku godine.

Prvi dodatak budžetu, vrijedan 156 milijardi eura, parlament je odobrio u drugoj polovini marta kako bi se nadoknadio pad prihoda od poreza i osigurao novac za prvi paket mjera pomoći u koronakrizi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.