URA: Tone otpada u Zeti, pronaći krivca za devastiranje rijeke
Tone smeća i šuta odložene u korito rijeke Zete, Foto: URA

Ukazali da blizu mjesta odlaganja šuta posluje firma "Bemax"

URA: Tone otpada u Zeti, pronaći krivca za devastiranje rijeke

Svega nekoliko mjeseci nakon što smo, deklarativno i samo formalno, proglasili rijeku Zetu zaštićenim prirodnim dobrom, već danas je neko, na nezakonit i sraman način, u korito naše prelijepe rijeke odložio nekoliko tona šuta, u blizini radova na vijaduktu u Rogamima, a u okviru rekonstrukcije starog puta prema Danilovgradu, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

URA ukazuje da su tone navedenog otpada i šuta odložene na oko kilometar riječnim putem od mosta na Vranjskim njivama u pravcu Spuža.

"Ukoliko u ovoj državi više uopšte postoje bilo kakvi inspekcijski organi, jer su isti svedeni na partijske batine i poluge za utjerivanje selektivne (ne)pravde, pozivamo ih da u najskorijem roku izađu na teren i izvrše inspekcijski nadzor, kako bi drugi državni organi mogli locirati krivca za današnji ekocid i kako bi se korito rijeke Zete vratilo u ranije stanje. Poslije betoniranja korita Ribnice, sistemske devastacije i nekontrolisane eksploatacije Morače, ali i višegodišnjeg zagađivanja Zete, ne čudi nas ovakvo postupanje, ali je naša dužnost da stanemo u odbranu rijeke Zete i svakog drugog ugroženog prirodnog blaga našeg grada i čitave Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz URE podsjećaju da radove na izgradnji vijadukta u neposrednoj blizini izvodi kompanija "Bemax“ i još jednom pozivaju inspekcijske organe da izađu na teren i utvrde ko je počinio ovo „zastiđe i krivično djelo prema prirodi“.

"Da li su navedene tone šuta i drugog otpada izručene sa susjednog gradilišta od strane kompanije “Bemax”, ili je u pitanju sramno djelovanje nekog drugog pojedinca ili grupe ljudi, moraju utvrditi inspekcijski organi i svoj zapisnik proslijediti drugim državnim organima, kako bi se navedeni šut uklonio, ali i kako bi se spriječilo dalje odlaganje otpada u korito i dalje zagađivanje rijeke Zete”, ukazala je URA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.