Konsultativno saslušanje Žugića: U ponedeljak odgovori na moratorijume kredita
Radoje Žugić

Odbor za ekonomiju usvojio predlog

Konsultativno saslušanje Žugića: U ponedeljak odgovori na moratorijume kredita

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet prihvatio je predlog poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića, da se u ponedjeljak održi konsultativno saslušanje guvernera Centralne banke (CBCG), Radoja Žugića povodom sprovođenja moratorijuma na otplatu kredita.

Predlog su, na danas održanoj sjednici Odbora, podržali svi osim poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Srđana Milića, koji je bio uzdržan, prenosi Mina.

Predsjednik Odbora i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić, saopštio je da je Žugić zbog učestalih prozivki na račun CBCG zamolio da saslušanje bude što prije.

Odbor je odlučio da to saslušanje bude u ponedjeljak, dok će se za utorak pomjeriti saslušanje direktora Poreske uprave (PU), Miomira M. Mugoše o naplati poreza.

Konjević je ranije predložio kontrolno saslušanje, ali je prihvatio predlog poslanika vlasti da bude konsultativno, zbog, kako je objasnio, važnosti da se razgovara o toj temi.

Konjević je u inicijativi za saslušanje naveo da je potrebno kontrolno saslušanje Žugića, jer je svojim javnim istupima obmanuo građane i privrednike da neće plaćati kamate na kredite koji budu uključeni u moratorijum.

“Žugić je kazao da se u toku moratorijima neće plaćati ni glavnica ni kamata, a poslije sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora zaćutao je i nestao iz javnosti, pa smo tako i iznos od 30 miliona eura novog prihoda za banke u uslovima krize u toku moratorijuma saznali od druge institucije, a ne one na čijem je čelu i kojoj je ustavna obaveza da se ovim pitanjima bavi”, naveo je Konjević u inicijativi.

Konjević smatra da će banke više 'uzeti' od obmanutih građana i privrede nego što je ukupna pomoć Vlade u prvom paketu.

“Zbog ovakvog 'dogovora' guvernera sa bankama, građani i privreda su snažno pogođeni novim 'troškovima' i ovih dana im stižu inovirani planovi otplate kredita, sa uvećanim ratama”, kazao je Konjević.

Članovi Odbora su odbili drugi predlog SDP-a za saslušanje rukovodstva Agencije za zaštitu konkurencije oko dodjele državne pomoći. Većinu nije dobila ni inicijativa Milića za kontrolno saslušanje ministra finansija i direktora uprava za imovinu i nekretnine povodom izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) o evidenciji državne imovine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.