Pompeo: Aja Sofija da ostane muzej posvećen svima
Aja Sofija

"Vraćanje u Džamiju predstavljalo bi organičavanje nasleđa te građevine"

Pompeo: Aja Sofija da ostane muzej posvećen svima

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Tursku da svjetski poznatu Aja Sofiju, koja je danas muzej, ne pretvori ponovo u džamiju, što je nedavno najavio turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Middle East Eye piše da je Pompeo pozvao tursku vladu da dozvoli da Aja Sofija ostane muzej, a nadležni u Turskoj će danas razmatrati zahtjev udruženja koja traže pretvaranje Aja Sofije u džamiju, a koja je nekada bila i crkva, prije nego je postala muzej.

"Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aja Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenosti poštovanju kulturnih tradicija i bogate istorije koja je oblikovala tursku republiku i da garantuju da će ostati otvorena za sve. SAD smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje nasljeđa te izuzetne građevine", kazao je Pompeo, prenosi Klix.

Zamjenik predsjednika Erdoganove stranke AK, Numan Kurtulmus odmah je reagovao na ove zahtjeve.

"Donošenje odluke o statusu Aja Sofije pripada samo Turskoj. Ne trebaju nam ničiji savjeti ili preporuke o našim ličnim stvarima", kazao je Kurtulmus.

Aja Sofija, istanbulska crkva iz 6. vijeka, upisana je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Crkvu je Osmansko carstvo pretvorilo u džamiju, da bi 1934. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aja Sofije u muzej nazvao "velikom greškom".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.