34-godišnjaku ljekari uspjeli da prišiju penis nakon što mu je odsječen
Ilustracija

34-godišnjaku ljekari uspjeli da prišiju penis nakon što mu je odsječen

Britanski hirurzi uspjeli su da prišiju 34-godišnjem čovjeku penis, skoro čitav dan nakon što mu je odsječen, što je jedinstven slučaj u medicini da je taj organ posle tolikog perioda bez dotoka krvi uspješno vraćen.

Šest nedelja nakon operativnog zahvata, ne samo da je mokraćna cijev ponovo u potpunosti funkcionisala, već mu se i osećaj vratio. Zahvaljujući pažljivo i precizno povezanim arterijama i venama, pacijent je čak i postigao punu erekciju.

„Uspjeh ovog slučaja trebalo bi da ohrabri hirurge da čak i u slučaju duge ishemije (prekida dotoka krvi) pokušaju ovakav zahvat zbog mogućeg uspjeha i sprječavanja potencijalnih fizičkih i psihičkih posljedica koje bi gubitak tog organa izazvao kod pacijenata“, naveli su hirurzi sa Univerzitetske bolnice u Birmingemu.

Detaljan izvještaj čitave procedure objavljen je u specijalizovanoj medicinskoj publikaciji BMJ Case Reports.  

Prišivanje penisa je rijedak operativni zahvat – oko stotinu je do sada zabilježeno u medicinskoj literaturi. Najvažnije za uspjeh jeste da se, kada se amputacija desi, brzo preduzmu postupci koji će odstranjenom tkivu dati najbolje šanse da preživi do zahvata.

Uspješno vraćanje i prišivanje je hitna procedura koja zahtijeva detaljnu i pažljivu mikrohirurgiju, u saradnji sa urologom i plastičnim hirurgom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.