Uprkos mjerama vlada širom Evrope stopa nezaposlenosti raste
Ilustracija

Posljedice krize izazvane koronavirusom

Uprkos mjerama vlada širom Evrope stopa nezaposlenosti raste

Evropske vlade obuzdale su rast nezaposlenosti kroz programe u kojima isplaćuju dio zarada radnika kako ih kompanije ne bi otpuštale.

Stopa nezaposlenosti u 19 zemalja koje kao valutu koriste euro porasla je sa 7,3 posto u aprilu na 7,4 posto u maju, uprkos činjenici da su nacionalne vlade koristile aktivne programe podrške tržištu rada kako bi se ublažio uticaj pandemije korona virusa.

Eurostat, agencija za statistiku Evropske unije, u četvrtak je objavila službene podatke, prenosi Anadolija.

Evropske vlade obuzdale su rast nezaposlenosti kroz programe u kojima isplaćuju dio zarada radnika kako ih kompanije ne bi otpuštale.

Posljedice pandemije

Podrška je odobrena jer za poteškoće nisu krive kompanije, nego činjenica sa su zemlje širom svijeta morale ograničiti poslovanje, putovanja i javni život kako bi spriječile širenje korona virusa.

U Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone, u junu je još uvijek bilo programa za podršku platama za 6,7 ​​miliona radnika.

Programom se isplaćuje najmanje 60 posto plate kada radnici rade skraćeno ili su bez radnih sati.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je na 13,3 posto u maju sa 3,5 posto kolika je bila u februaru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.