Eksperiment mikrobiologa: Koliko je važno nositi masku i držati distancu
ilustracija

Eksperiment mikrobiologa: Koliko je važno nositi masku i držati distancu

Mikrobiolog Ričard Dejvis objavio je na svom Tviter nalogu fotografije eksperimenta koji je sproveo da bi pokazao koliko maske za lice i fizička distanca smanjuju širenje zaraze koronavirusom.

U prvom eksperimentu prikupio je bakterije nastale kada osoba pjeva, priča, kija i kašlje, sa maskom i bez nje.

Pokazao je da se bakterije, dok je nosio masku, skoro da nisu uopšte širile, dok je bez maske rezultat zastrašujući. Razlika u fotografijama je očigledno velika, prenosi LADBible.

Zatim je dr Dejvis pokazao koliko nas štiti fizičko distanciranje, takođe sa maskom, odnosno bez nje.

Kašljao je sa tri različite udaljenosti - pola metra, metar i po i malo manje od dva metra.

Tako se pokazalo da razmak od pola metra, dok se ne nosi maska, ništa ne pomaže, dok je distanca od dva metra ipak sigurna.

Sa nošenjem maske, potvrdio je, nije bitna udaljenost, bakterije se ne šire.

Jasno je da niko ne kašlje drugome u lice niti se ponaša ekstremno u navedenim situacijama kao što je lekar to morao zbog eksperimenta, ali svejedno se još jednom dokazalo da nas obe, i maske i fizička distanca, čuvaju od zaraze koronavirusom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.