Medenica: Narednih dana se može očekivati rast boja inficiranih,  nije ovo ostatak prvog talasa

40 hospitalizovanih pacijenata

Medenica: Narednih dana se može očekivati rast boja inficiranih, nije ovo ostatak prvog talasa

U Crnoj Gori se i narednih dana može očekivati rast broja zaraženih korona virusom, zbog čega je potrebno poštovati preporuke nadležnih, saopštila je načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica.

"Narednih dana se može očekivati rast boja inficiranih, jer imamo inače veliki broj, pa sad pratimo kontakte, u njima ćemo sigurno nalaziti pozitivne. Važno je da se prate preporuke ljekara i epidemiologa. Moramo svi zajedno dati maksimalan doprinos", istakla je Medenica u Jutarnjem programu Javnog servisa

Saopštila je da je na teritoriji Crne Gore 40 hospitalizovanih pacijenata inficiranih novim korona virusom. U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ih je 15, u Beranama 18, a u Bar sedam.

"Svi ponaosob moramo da damo veliki doprinos", poručila je Medenica.

Govoreći o tome jesu li ovo ostaci prvog talasa epidemije, Medenica odgovara:

"Nije ostatak prvog talasa. Mi smo završili epidemiju, prvi talas epidemije. Zadnji slučaj je bio 4. maja, i od tada su prošla dva inkubaciona perioda od 28 dana".

U tom periodu, podsjeća ona, nijesmo imali nijedan registrovani slučaj.

"Poslije toga je bila interepidemijska faza, nijednog dana nijesmo prestali sa uzorkovanjem. Imali smo druge indikacije na osnovu čega smo uzorkovali i to nam je bio jedan skrining da slučajno u populaciji nema nešto zaostalo. U tom periodu mislim da smo se malo opustili svi", rekla je Medenica.

Podsjeća da svi moramo da naučimo da živimo sa virusom, te da prihvatimo mala pravila i preporuke, koje daju velike rezultate.

Govoreći o svojim kolegama, kaže da niko od njih nije pokazao čak ni zamor tokom trajanja epidemije, jer su se svi, učeći, pripremali za ovakav trenutak. 

Izvor: Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.