EK predstavila nacrt pregovaračkih okvira, Varhelji: Još jedan važan korak na putu Albanije i Sjeverne Makedonije
Varhelji, foto: Getty

EK predstavila nacrt pregovaračkih okvira, Varhelji: Još jedan važan korak na putu Albanije i Sjeverne Makedonije

Evropska komisija predstavila je Savjetu EU nacrt pregovaračkih okvira za Albaniju i Sjevernu Makedoniju koji obuhvataju smjernice i principe za buduće pregovore o proširenju.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže je da je u pitanju još jedan važan korak na putu Albanije i Sjeverne Makedonije ka EU.

"Naši predlozi zasnovani su na revidiranoj metodologiji proširenja koju smo predstavili u februaru, kako bi proces pristupanja učinili kredibilnijim, dinamičnijim, predvidljivijim i uz jače političko upravljanje", navodi Varhelji.

Komesar za proširenje očekuje da razgovori sa zemljama članicama o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Sjevernu Makedoniju počnu što prije i nada se skorom održavanju prvih međuvladinih konferencije sa dvijema zemljama.

"Njihova budućnost je u Evropskoj uniji i uvjeren sam da će da nastave da ispunjavaju reforme na evropskom putu, kao što su činile i do sada", istakao je Varhelji.

Njemačka kao predsjedavajuća Savjetom EU kaže da će da uči "što je moguće" da bi se do kraja godine napravili pozitivni pomaci za Tiranu i Skoplje.

Visoki njemački zvaničnik u Briselu je izjavio da ne može da obeća da će do održavanja prvih međuvladnih konfrencija sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom da dođe tokom njemačkog predsjedvanja.

Zvanični Berlin ukazuje na važnost koju će nastavak reformi i jačanja vladavine prava da ima na svaki sledeći korak na putu evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.