Abdić: Građani da bez prijeke potrebe ne dolaze u Urgentni, veliki rizik i za pacijente i za zaposlene

Abdić: Građani da bez prijeke potrebe ne dolaze u Urgentni, veliki rizik i za pacijente i za zaposlene

Crna Gora, kao i cijeli svijet nalazi se u situaciji povećanog epidemiloškog rizika, pa je neophodno da se svi pridržavamo mjera suzbijanja širenja virusa COVID19. S tim u vezi, direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore Nermin Abdić pozvao je građane da, ukoliko to zaista nije neophodno, ne dolaze u Urgentni centar i time izbjegnu mogućnost infekcije.

"Ono što bih zaista htio da apelujem na naše uvažene građane jeste da u ovom periodu epidemije korona virusa, posebno sa porastom inficiranih, imaju strpljenja i razumijevanja i zaista ne ugroze, ni svoje, ni zdravlje osoba sa kojima su u kontaktu u Urgentnom centru", poručio je dr Abdić.

Kako je kazao, najbezbjednije i za pacijente i za zdravstvene radnike je da se obraćaju isključivo u slučaju kada je to prijeko potrebno i neophodno, a ne u slučajevima kada svoje zdravstvene tegobe mogu da riješe na primarnom nivou kod ljekara specijalista porodične medicine i timova izabranih ljekara. Na ovaj način se, ističe, neće stvarati bespotrebne gužve u Urgentnom centru i povećavati broj pregleda koji je i onako, na 24 časovnom nivou izuzetno visok.

On je naveo da se u ovoj organizacionoj jednici Kliničkog centra Crne Gore za 24h pregleda između 220 i 250 pacijenata.

Urgentni centar funkcioniše punim kapacitetom i svi zaposleni na najbolji mogući način odgovaraju zadacima koji su pred njima. To je veliki izazov za same zaposlene Urgentnog centra, posebno u ovom periodu kada imamao porast inficiranih pacijenata od COVID infekciji - istakao je dr Abdić i naglasio da to predstavlja veliki rizik, ne samo za zaposlene, već i za sve pacijente.

"To je veliki rizik, ne samo za zaposlene već i za sve pacijente koji se obrate za pomoć u Urgentni centar. Moram da istaknem, zaista, da sa punim oprezom svi zaposleni Urgentnog centra, a takođe i građani koji se obrate za pomoć imaju zaštitnu ličnu opremu, zaštitne maske, i to je nešto što je neki standard u funkcionisanju samog Urgentnog centra", istakao je Abdić.

On je, takođe, pojasnio da Urgentni centar u novonastalim uslovima funkcioniše redovno sa povećanom dozom opreza.

"Urgentni centar funkcioniše na način što svi pacijenti, u koliko imaju respiratorne smetnje tipa gušenja, povišene tjelesne temperature, se pogledaju prvo u trijažnom punktu nakon uzimanja anamneze i epidemiološke ankete od strane ljekara. Ti se pacijenti, ukoliko ljekar procijeni da je visoko rizičan za COVID infekciju, dalje šalju na Infektivnu kliniku gdje se obrađuju od kolega specijalista infektologije. Ukoliko nema rizika za COVID infekciju, već se radi o pogoršanju hronične bolesti, onda se ti pacijenti dalje, nakon izmjerene temperature, upućuju u ambulante Urgentnog centra u zavisnosti od tegoba zbog kojih se obrate", kazao je dr Abdić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.