Skupština Crne Gore usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola
Skupština CG

Glasalo 42 poslanika

Skupština Crne Gore usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola

Skupština Crne Gore usvojila je danas Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. Za zakon je glasalo 42 poslanika.

Iz LGBT Foruma Progres je saopšteno da je time napravljen istorijski korak naprijed u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

"Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona", naveli su iz te organizacije.

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, kao i cjelokupna zajednica koju okupljamo, pozdravili su usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestita svim LGBTI osobama ovaj istorijski dan.

"Činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo velik značaj za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori. Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo, na naročitu radost cjelokupne LGBTI zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sada ostaje ono ključno – primjena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba", kazala je Bojana Jokić iz LBGT Foruma Progres.

John M. Barac iz LGBTIQ Socijalnog Centra je rekao da je neopisv osjećaj da su od danas ljubav i partnerstvo svih u LGBTI zajednici prepoznati i priznati u očima zakona.

"Ne mogu da kažem da smo od danas potpuno jednaki, jer je put do stvarne i suštinske jednakosti tek pred nama, ali je načinjen veliki korak naprijed u prepoznavanju da mi, istopolni parovi, uopšte postojimo. Skupština je stala na stranu jednakosti i ljubavi i poslala jasnu poruku da Crna Gora ide naprijed. Nadam se da će institucije opravdati povjerenje i dosljedno sprovoditi ovaj zakon, čime će se utrti put ka stvarnoj ravnopravnosti. Danas imamo razloga da slavimo i radujemo se, a od sjutra nastavljamo borbu za jednakost i dostojanstvo",  kazao je on. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.