Bregu: Za šest mjeseci ukidanje troškova rominga u regionu
Majilinda Bregu

"Zapadni Balkan spreman za digitalno doba"

Bregu: Za šest mjeseci ukidanje troškova rominga u regionu

Savjet za regionalnu saradnju organizuje sastanak ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije Zapadnog Balkana pod nazivom "Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“

"Na današnji dan prije godinu dana počeli smo plaćati manje telefonske račune za roming od kada je na snagu stupio regionalni sporazum kojim su smanjene cijene usluga rominga u cijelom regionu (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji), u nekim slučajevima za čak 99 odsto pa je promet podataka u romingu povećan za više od 60 odsto, odlazni pozivi u romingu za više od 140 odsto i to je jedna uspješna regionalna priča", rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije Zapadnog Balkana pod nazivom "Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“ koji se održava danas u organizaciji Savjeta.

"Sada, dakle, možemo pričati više, slati više SMS poruka i surfovati više, a ovog mjeseca šest ekonomija Zapadnog Balkana očekuje ukidanje troškova usluga rominga", kazala je Bregu. 

Ona je dodala da je ovaj sporazum jedno od nekoliko konkretnih dostignuća Regionalnog ekonomskog prostora, koji je imao ogroman direktan uticaj na živote građana. 

"Pokazao je da region ima hrabrosti da sarađuje izvan političkih osjetljivosti. Zapadni Balkan je istu tu hrabrost pokazao i u najtežim trenucima, odnosno tokom pandemije virusa korona. Lanci snabdijevanja, koji su bili neophodni za naše građane tokom blokade, nikada nisu bili blokirani, jer smo se okupili i omogućili sklapanje sporazuma o uspostavljanju zelenih traka kojima je osigurano nesmetano dostavljanje lijekova i osnovnih roba. Dakle, formulu znamo, testirali smo je i sada se trebamo usredsrediti na dati cilj i ostvariti ga. Jer kad ima volje, uvijek ima i načina,“ dodala je Bregu.

Prema rezultatima Balkanskog barometra 2020., 35 odsto građana Zapadnog Balkana uštedjelo je novac nakon stupanja na snagu sporazuma o snižavanju cijena rominga. Što se tiče digitalne sfere, istraživanje pokazuje da je korištenje interneta u porastu, sa 69 odsto građana Zapadnog Balkana koji ga koriste kao sredstvo komunikacije. 78 odsto privrednika na Zapadnom Balkanu digitalne vještine smatra veoma važnim za poslovanje, a 55 odsto njih obezbjeđuje neki oblik obuke radi unaprjeđenja digitalnih vještina svojih radnika.    

"U prethodnim mjesecima blokade bili smo svjedoci snage informacionih i komunikacionih tehnologija i interneta, pa mi je u tom smislu zadovoljstvo da vas informišem da je Savjet za regionalnu saradnju danas pokrenuo prvi Regionalni Balkaton. Radi se o regionalnom takmičenju kojim se promovišu pametna digitalna rješenja kao dio aktivnosti nakon panedmije virusa korona kako bi se mala novoosnovana preduzeća, omladina, digitalni inovacioni i tehnološki parkovi, studenati i drugi podstakli i došli do inovativnih i praktičnih poslovnih rješenja. Otporan socio-ekonomski oporavak našeg regiona mora pratiti principe digitalne transformacije i prelaska na zelenu privredu. Mi u Savjetu za regionalnu saradnju imamo tu čast da vodimo i omogućavamo regionalnu saradnju u ovoj oblasti, ne samo zbog njenog potencijala za transformaciju, već i zato što odražava pozive naših građana na regionalnu saradnju i javnu podršku ovoj saradnji", zaključila je Bregu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.