Konjević: Vlada da obezbijedi 15 miliona za subvencioniranje kamata
Raško Konjević

SDP predlaže

Konjević: Vlada da obezbijedi 15 miliona za subvencioniranje kamata

Socijaldemokratska partija predložila je danas Vladi da u okviru trećeg paketa mjera svim građanima i preduzećima koji su bili korisnici moratorijuma u narednom periodu subvencionira 50 odsto iznosa kamate koji je obračunat tokom moratorijuma, odnosno 15 miliona eura.

Zamjenik predsjednika SDP-a, Raško Konjević, je na konferenciji za novinare kazao da je danas tri mjeseca od kada su Centralna i poslovne banke uvele moratorijum na otplatu kredita, tokom kojeg je, kako tvrdi, građanima i privredi obračunato 30 miliona eura kamata.

"Predlažemo Vladi da u okviru trećeg paketa mjera svim građanima i preduzećima koji su bili korisnici moratorijuma u narednom periodu subvencionira kamatu u iznosu od 50 odsto na ovaj iznos koji je obračunat tokom moratorijuma. To bi značilo da bi Vlada, u narednih nekoliko godina, izdvojila iz budžeta 15 miliona eura i na takav način pomogla građane i privredu koji su obmanuti postupcima CBCG" - poručio je Konjević, prenosi Pobjeda.

U protivnom, kako je kazao, na snazi bi ostala mjera koja bi za posljedicu imala dodatne troškove za građane i privredu.

Konjević je podsjetio da je guverner CBCG, Radoje Žugić, ranije saopštio da se tokom moratorijuma neće plaćati ni glavnica ni kamata, čime je, kako tvrdi, obmanuo građane.

"Kamata je obračunavana tokom moratorijuma, a njeno plaćanje počinje od danas, do kada je trebalo da dođu novi planovi otplate. Vlada treba da reaguje kroz subvencioniranje te kamate u iznosu od minimum 50 odsto koja je obračunata tokom ova tri mjeseca moratorijuma" - smatra Konjević.

On je podsjetio da je SDP tokom aprila predlagala da bude usvojen lex specialis koji bi obezbijedio da se ne naplaćaju kamate tokom moratorijuma.

"Vladajuća većina je to odbila i nažalost danas se građani suočavaju sa činjenicom da će u narednim mjesecima plaćati obračunatu kamatu tokom moratorijuma" - dodao je Konjević.

On je rekao da je taj iznos od preko 30 miliona eura veći nego što je Vlada pomogla građane i privredu u prvom paketu mjera.

Konjević je naveo primjer kredita od 30 hiljada eura sa ugovorenom kamatom od šest odsto.

"Umjesto rate od 513 eura, koju ste imali prije moratorijuma, nakon moratorijuma od danas ta rata će vam biti 521 eura. To znači da će taj građanin, koji je imao ovakav kredit, u narednih 48 mjeseci platiti ukupno preko 400 eura kamate" - precizirao je Konjević.

U SDP-u smatraju da nije pravedno i solidarno da se u uslovima ovakve krize teret krize prenese na građane i privredu.

"CBCG je svojom odlukom na teret građanima i privredi stavila još jednu krizu kroz koju će Crna Gora morati da prođe. Umjesto da im se pomogne CBCG je zavukla ruku u džep građanima i privredi u ukupnom iznosu od 30 miliona eura" - zaključio je Konjević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.