Njemačka danas preuzima predsjedavanje EU
Ilustracija

Po 13-ti put

Njemačka danas preuzima predsjedavanje EU

Njemačka danas 13. put preuzima rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje EU i tokom mandata njen prioritet će biti borba protiv pandemije koronavirusa, ekonomski i socijalni oporavak Evrope.

Njemačka vođenje Savjeta EU preuzima od Hrvatske, čiji je mandat takođe u najvećoj mjeri obilježila pandemija,prenosi Beta.

Njemačka će od 1. jula činiti takozvanu predsjedničku trojku EU sa Portugalom i Slovenijom, koji predsjedavanje preuzimaju u prvoj i drugoj polovini 2021.

Berlin, Lisabon i Ljubljana su još početkom 2019. postigli dogovor da tiješnje sarađuju na povezivanju i koordinaciji svojih rotirajućih mandata na čelu EU i usvojili zajednički program koji se odnosi na period od 1. jula 2020. do 31. decembra 2021.

U tom dokumentu, kao jedna od tačaka navodi se da će Savjet sa Visokim predstavnikom EU raditi na "nastavku procesa proširenja na Zapadnom Balkanu".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.