Kon: Nismo očekivali da će virus pokazati ovakav potencijal preko ljeta
Predrag Kon

Kon: Nismo očekivali da će virus pokazati ovakav potencijal preko ljeta

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio za N1 da se nije očekivalo da će koronavirus pokazati ovakav potencijal preko ljeta.

"Ta neočekivanost nije se samo kod nas dogodila. Svuda gdje su se popuštane mjere to se naglo pojavilo" -  rekao je Kon.

Dodao je da kod nas "iskaču utakmice" koje ipak nisu dale, kako kaže, toliko posledica kao što se moglo očekivati.

Kon kaže da ne smije još uvek da govori o situaciji u Beogradu.

"Mislim da smo mi sada na maksimumu drugog pika. Jako je važno da se ove mjere uspostave, makar se primenjivale i sankcije ako se ne budu poštovale"- rekao je Kon.

On navodi da je prvobitno zatvaranje novim mjerama zamijenjeno maskama.

"Danas postoje jasna istraživanja koja pokazuju da maska pojedinca štiti samo 30 odsto, ali ako je svi nose - više od 90 odsto", navodi Kon.

Kon smatra da trenutni scenario nije najgori koji je mogao da se desi i da to što se drugi pik dogodio tokom leta predstavlja olakšavajuću okolnost jer se "ne sudara sa sezonskim gripom".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.