Na ruskom Arktiku zabilježene rekordne temperature, do 38 stepeni
Ilustracija

Rusija se zagrijava oko 2,5 puta brže od ostatka svijeta

Na ruskom Arktiku zabilježene rekordne temperature, do 38 stepeni

Na ruskom Arktiku u junu su zabilježene rekordne temperature koje su izazvale velike požare u tundri, rekao je direktor ruske meteorološke službe, povezujući te "izuzetne" anomalije s klimatskim promjenama.

"Imali smo izuzetno neuobičajene vremenske uslove" u junu i "rekordi su lako srušeni", rekao je Roman Vilfand na konferenciji za novinare u Moskvi. On je kao primjer naveo rekord u arktičkom gradu Verhojansku, gdje je 17. juna izmjereno 38 stepeni Celzijevih.

"To je nevjerovatno", istakao je Vilfand, precizirajući da je u tom gradu pred kraj 19. veka izmjerena rekordno niska temperatura od 67,8 stepeni ispod nule.

Nekoliko regiona na sjeveru Rusije, među kojima područja u Jakutskoj Republici na obali Atlantskog okeana, poslednjih nedjelja je suočeno s toplotnim talasom.

Sela u tundri, područjima prekrivenim travom i niskim rastinjem karakterističnim za Arktik, suočena su s velikim požarima.

Prema Vilfandovom mišljenju, porast temperatura i sunčanog vremena na Dalekom sjeveru izazvani su klimatskim promjenama i promjenama u cirkulaciji vazdušnih struja, s češćim polarnim anticiklonama koje donose sunčano vrijeme.

Ljeti, izostanak oblaka izazvan anticiklonama zagrijava Arktik, objasnio je ruski meteorolog.

"Meteorolozi prije nisu često bili svjedoci opasnim požarima u polarnim područjima", rekao je, ističući da su anticikloni postale daleko češći i da ih je teško predvidjeti.

Požari izazvani visokim temperaturama pokreću začarani krug jer se pepeo od požara taloži u polarnim regijama zbog čega se brže topi led koji inače reflektuje sunčeve zrake i spriječava zagrijavanje tla.

Prema zvaničnim procjenama, Rusija se zagrijava oko 2,5 puta brže od ostatka svijeta zbog svojih ogromnih arktičkih prostranstava, prenosi Hina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.