Danijelson: Važan dan za CG, fokusirati se na vladavinu prava
Foto: Twitter

Danijelson: Važan dan za CG, fokusirati se na vladavinu prava

Otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja važan je dan za Crnu Goru i označava prelazak na novi nivo, kaže za RTCG direktor Direkcije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

Ističe da posebnu pažnju sada treba posvetiti poglavljima koja se odnose na vladavinu prava.

„Ovo je važan dan. Otvoreno je posljednje poglavlje u pregovorima sa Crnom Gorom i to znači da se prelazi na novi nivo. Dinamika zatvaranja poglavlja zavisiće od napretka u Crnoj Gori i prilično je jasno sta treba uraditi“, kazao je Danijelson našem dopisniku u Briselu.

Danijelson naglašava i da je sada potrebno pažljivo sagledati cjelokupnu oblast vladavine prava.

„Mislim da izuzetan fokus sada treba da bude na poglavljima koja se odnose na vladavinu prava, odnosno na oblasti poput slobode medija, borbe protiv korupcije i organozovanog kriminala. Crna Gora je dosta napredovala, ali postoje prelazna mjerila, kako ih mi zovemo, koja moraju biti ispunjena i savjetovali bismo crnogoskoj Vladi i ostalima da u tom pravcu usredsrede svoje napore i političko angažovanje“, ocjenjuje Danijelson.

Da je otvaranje pregovaračkog Poglavlja 8 potvrda politike proširenja saopštili su brojni evropski zvaničnici upućeni u pitanje proširenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.