Skupština Crne Gore obilježila Međunarodni dan parlamentarizma
Skupština Crne Gore

Interparlmanetnarna unija bilježi 131 godinu postojanja

Skupština Crne Gore obilježila Međunarodni dan parlamentarizma

Međunarodni dan parlamentarizma, čiji je cilj isticanje uloge parlamenata u svijetu, kao neophodnog kamena temeljca demokratije, obilježava se danas.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u rezoluciji usvojenoj 22. maja 2018. godine, izabrala je 30. jun kao datum koji se poklapa sa danom osnivanja Interparlamentarne unije (IPU), 1889. godine.

IPU je osnovana prije 131 godinu, kao prva politička multilateralna organizacija na svijetu, podstičući saradnju i dijalog između svih nacija.

IPU unija je međunarodna organizacija parlamenata suverenih država. Unija predstavlja centralnu tačku svjetskog parlamentarnog dijaloga i djeluje za mir i saradnju među ljudima, kao i za čvrsto uspostavljanje predstavničke demokratije.

U tom cilju, ova međunarodna organizacija podstiče kontakte, koordinaciju i razmenu iskustava među parlamentima i parlamentarcima iz svih zemalja, razmatra pitanja od međunarodnog značaja i izražava svoje stavove o tim pitanjima.

"Kako bi se ostvarilo djelovanje parlamenata i parlamentaraca, doprinosi odbrani i promociji ljudskih prava – kao esencijalnom faktoru parlamentarne demokratije i razvoja, doprinosi boljem poznavanju rada predstavničkih institucija, kao i jačanju i razvoju njihovih sredstava djelovanja", kaže se u saopštenju.

Skupština Crne Gore je postala punopravna članica IPU 2006. godine.

IPU i parlamentarna zajednica 30. juna 2020. proslavljaju treće izdanje Međunarodnog dana parlamentarizma i godišnjicu osnivanja IPU.

Pod krovnim sloganom „130 godina osnaživanja parlamentaraca“ IPU i njene članice širom svijeta su tokom protekle godine ovu prekretnicu proslavile na različite načine.

Trideseti jun obilježiće zvanično i kraj 130. godišnjice IPU-a.

"To će biti prilika da IPU i njene članice istaknu poruku da su svijetu više nego ikada potrebni parlamenti - da na svoje mjesto postave zakonodavstvo i budžete kako bi odgovorili na zdravstvenu i ekonomsku krizu, zaštitili ugrožene ljude, pomno proučili vladine akcije i pomogli da se nastavi bolja izgradnja nakon pandemije Covid-19", kaže se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.