Zlatna medalja za maslinovo ulje sa Plantaža: Nagrada za trud kojim se bavimo
Foto: Prisma

Zlatna medalja za maslinovo ulje sa Plantaža: Nagrada za trud kojim se bavimo

Maslinovo ulje kompanije “13. Jul Plantaže”, sa četiri osvojene medalje, trijumfovalo je na nedavno završenoj 22. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara: Noćnjak 2020. održanoj od 24. do 26. juna u Zadru, navodi se u saopštenju Prisme.

"U izuzetno jakoj konkurenciji, 423 uzorka maslinovog ulja uglavnom iz regiona i to najviše iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, maslinovo ulje Plantaža osvojilo je dvije zlatne i dvije srebrne medalje", ističe se u saopštenju i dodaju da je zlatnu medalju osvojilo ulje Plantaža koje se nalazi u prodaji na tržištu i predstavlja kupažu tri sorte (Leccino, Maurino istarska bjelica) kao i otvoreno sortno ulje Leccino.

"Otvorena ulja od sorti Istarska bjelica i Maurino osvojila su srebrne medalje. Imajući u vidu da se zlatnom medaljom nagrađuju ulja koja osvoje od 90 do 100 poena, i ovim uljima je zlato za dlaku izmaklo jer je ulje od sorte Istarstka bjelica ocijenjeno sa 89,5 poena, dok je ulje sorte Maurino imalo visoku ocjenu za srebrnu medalju 87.5", objasnili su iz Prisme.

"Na manifestaciji je učestvovalo 11 maslinara iz Crne Gore (7 iz Ulcinja, 2 iz Bara i po jedan iz Podgorice i Svetog Stefana) sa ukupno 14 uzoraka svojih ulja".

Kazali su da su svi maslinari učestvovali sa jednim uzorkom osim Plantaža, koje su međunarodnim sudijama predstavila četiri uzorka maslinovog ulja sa Ćemovskog polja.

"U tako jakoj konkurenciji sa tradicionalno kvalitetnim uljima iz Dalmacije, Istre i sa hrvatskih ostrva crnogorski maslinari su imali zapažen uspjeh osvojivši 4 zlatne i 4 srebrne medalje za ulja i dvije zlatne medalje za prerađevine od maslina. Polovinu medalja za kvalitet maslinovog ulja za Crnu Goru osvojile su Plantaže", poručili su u saopštenja.

Ovo je praktično jedina manifestacija gdje crnogorski maslinari mogu da uporede kvalitet svog ulja sa uljima regiona.

"Proizvodnja maslinog ulja na crnogorskom primorju ima dugu i bogatu tradiciju, a Plantaže maslinovo ulje proizvode tek treću godinu i svrstavaju se u najmlađe maslinare u Crnoj Gori. Međutim, kvalitet ulja sa sunčanog Ćemovskog polja od početka ravnopravno konkuriše najboljim uljima čiji su proizvođači iskustva u ovoj proizvodnji sticali preko više generacija. Pokazalo se da je stručni tim Plantaža odabrao prave sorte za proizvodnju maslina van primorja, da je pravovremenim i kvalitetno obavljenim agrotehničkim mjesrama dobio zdrav plod masline, da je berbu obavio u pravo vrijeme a preradu najkasnije 24 časa nakon berbe. Sve to uslovilo je proizvodnju maslinovog ulja najvišeg kvaliteta. Od tradicije crnogorskog maslinarstva Plantaže su preuzele ono najvažnije a to je ljubav prema maslinama", naglašavaju iz Prisme.

Kazali su da pored zlatnih medalja i zvanično nepristrasne i visoko stručne ocjene koja je stigla iz Zadra, najvažnija ocjena kvaliteta za maslinovo ulje Plantaža stiže svakodnevno od  potrošača a da zlatne medalje samo potvrđuju da je ulje Plantaža vrhunsko, extra djevičansko ulje.

Ovo ulje svojom pikantnošću i blagom notom gorčine i voćnog ukusa, dokazuje da se vrhunsko ulje može dobiti i van primorskog regiona, a to potvrđuje i stara maslinarska izreka: "Tamo gdje maslinu zima može odnijeti, onda najbolje ulje može dati".

Plantaže trenutno raspolažu sa oko 13.000 stabala maslina, ali na tome ne staju. Plan je da se u naredne dvije godine prošire zasadi na ukupno 20.000 sadnica. Sa brojem stabala koji trenutno posjeduju, Plantaže su vlasnci najvećeg maslinjaka u Crnoj Gori, a sa povećanjem broja zasada biće to najveći maslinjak u regionu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.