Brisel

Crna Gora otvorila posljednje poglavlje; Varhelji: Jasan pokazatelj posvećenosti EU Zapadnom Balkanu

Crna Gora otvorila je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu posljednje, osmo poglavlje u pregovorima s Evropskom unijom, Poglavlje 8 - Konkurencija.

Poglavlje Konkurencija obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć.

Pregovori u ovom poglavlju imaju za cilj efikasno sprovođenje politike zaštite konkurencije, što doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza.

Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji poručio je da je zadovoljan što je Crna Gora danas otovorila i posljednje poglavlje u pregovorima sa EU. 

"Ovo je jasan pokazatelj posvećenosti EU Zapadnom Balkanu i politici proširenja. U fokusu su reforme, naročito u oblasti vladavine prava kako bi Crna Gora napredovala na svom putu ka EU", napisao je Varhelji na Tviteru. 

 EU temeljno ispitala spremnost Crne Gore za otvaranje ovog poglavlja

Iz Savjeta EU je ukazano da, iako je Agencija za zaštitu konkurencije procijenila da je državna pomoć Montenegro Erlajnsu i Uniprom KAP-u u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, takva pomoć bila nekompatibilna sa sporazumom.  Takođe se ukazuje i da je sa Sporazumom i stabilizaciji i pridruživanju nekompatibilna pomoć u finansiranju gradnje autoputa Bar- Boljare, prenosi Pobjeda.

Kako se dodaje Crna Gora je uskladila svoje zakone sa zakonima EU koji se tiču poglavlja 8, izgradila adekvatne administrativne i pravosudne kapacitete u oblastima antitrusta, spajanja kompanija i kontrole državne pomoći.

Delegaciju EU predvodila je Irena Andrasi, stalna predstavnica Hrvatske koja predsjedava Savjetom EU, dok je cnrnogorsku delegaciju predvodio šef misije pri EU Bojan Šarkić.

Iz Savjeta su naveli da je EU temeljno ispitala spremnost Crne Gore za otvaranje ovog poglavlja.

"Crna Gora mora nastaviti da napreduje u usklađivanju i sprovođenju zakona u ovom poglavlju. EU je notirala da postoje mjerila koja se moraju ispuniti za privremeno zatvaranje poglavlja. EU je podvukla da će posebnu pažnu posvetiti nadgledanju specifičnih pitanja koja su pomenuta. Monitoring napretka usklađivanja i sprovođenja pravne tekovine će se nastaviti kroz pregovore",  saopšteno je iz Savjeta, prenosi Pobjeda.

"Zvaničan početak pregovora u posljednjem poglavlju koje će biti otvoreno predstavljaće potvrdu posvećenosti Crne Gore evropskoj integraciji s jedne strane, kao i spremnosti Evropske unije da njena vrata i dalje budu otvorena za države koje ispunjavaju obaveze na putu prema članstvu.", saopšteno je juče iz Sektora za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.