Kršenja mjera NKT-a najčešće u ugostiteljskim objektima, inspektori kontrolišu poštuju li se iste i na svadbama
ilustracija

Kršenja mjera NKT-a najčešće u ugostiteljskim objektima, inspektori kontrolišu poštuju li se iste i na svadbama

U Crnoj Gori 24 turistička inspektora uglavnom kontrolišu poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

"Najviše nepravilnosti koje je Turistička inspekcija za sada zabilježila odnose se na kršenja mjera NKT-a u ugostiteljskim objektima, neizdavanja fiskalnog računa, i upotrebu duvanskih proizvoda u zatvorenim prostorima", rekla je za Skala radio glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin.

Nadležnost inspekcije je da, između ostalog, kontrolišu da li subjekti u turističkim objektima poštuju mjere NKT-a i za sada djeluju preventivno.

Inspektori takođe kontrolišu poštuju li se mjere NKT-a na svadbama.

"Ugostitelji se trude da drže distancu, da osoblje nosi maske, ali u određenom trenutku se slabo pridržavaju preporuka. Čekamo usvajanje Predlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, gdje ćemo nakon toga moći da kažnjavamo", rekla je Šljivančanin za Skala radio, prenose Dnevne novine.

Ona kaže da će subjekte prvo usmeno upozoravati na kršenje propisa, a ukoliko to lice bude nastavilo sa njihovim kršenjem, moraće represivnije da djeluju.

"Primjećeno je da ugostitelji i sa juga, sjevera, i centralniog dijela države započinju rad objekta bez odobrenja. Građani najviše ukazuju na nepoštovanje NKT mjera i na upotrebu duvanskih proizvoda u zatvorenim prostorima", rekla je Šljivančanin.

Od 1. januara, zabilježeno je 106 nepravilnosti koje se tiču korišćenja duvanskih proizvoda u zatvorenim prostorima. Ukoliko građani uoče nepravilnosti mogu se javiti na broj 080 555 555 ili putem platforme „budi odgovoran”

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.