Sina Envera Hodže izbacili iz zgrade u kojoj je stanovao bez prethodnog upozorenja
Foto: Screenshot/Youtube

Njegove stvari iz doma opljačkali drugi ljudi

Sina Envera Hodže izbacili iz zgrade u kojoj je stanovao bez prethodnog upozorenja

Sin pokojnog autoritarnog albanskog komunističkog vođe Envera Hodže optužio je vladu za aroganciju i "fašistički akt'' nakon što su vlasti izbacile njega i njegovu porodicu iz zgrade u kojoj su stanovali. Iljir Hodža, najstariji Enverov sin, rekao je da su ih prošle nedjelje vlasti, bez prethodnog upozorenja, silom izbacile iz stana na periferiji Tirane.

On je rekao da nisu mogli ni da ponesu svoje stvari koje su, kako je naveo, kasnije opljačkali drugi ljudi.

U otvorenom pismu upućenom premijeru Albanije Ediju Rami, ambasadorima SAD i EU, Hodža je pomenuo "progon porodice Envera Hodže'' navodeći da je porodica dva puta izbačena iz svojih domova, sada od strane ljevičarske vlade, a posle pada komunističkog režima 1993. godine od strane tadašnjeg vlade desnog centra.

"Mi smo pretrpjeli ne samo materijalnu već i moralnu štetu jer su stvari iz našeg doma završile u rukama nepoznatih ljudi", rekao je on.

Hodža je rekao da će da tuži vladu zbog kršenja ljudskih i prava i narušavanje ugleda. Vlada je srušila oko 300 zgrada kako bi se omogućilo širenje obilaznice oko Tirane.

Prethodno se Hodžina majka, Nedžmija, koja je umrla u februaru, takođe protivila rušenju njihovog stana.

Enver Hodža vladao je Albanijom gvozdenom pesnicom od 1944. do smrti 1985. godine, pet godina prije nego što je studentska pobuna svrgnula sa vlasti komunistički režim. Iza Envera Hodže su ostala dvojica sinova i ćerka, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.