Preporuke za ulazak u EU usaglašene, restrikcije se ne odnose na određene kategorije osoba
Ilustracija

Odluka sjutra

Preporuke za ulazak u EU usaglašene, restrikcije se ne odnose na određene kategorije osoba

Glavni kriterijum za ulazak državljana trećih zemalja na područje Evopske unije biće broj novozaraženih korona virusom na 100.000 stnovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana da budu "blizu ili ispod prosjeka EU-a", dogovorili su ambasadori zemalja članica EU-a.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a pokrenulo je u ponedjeljak pisani postupak za usvajanje preporuka za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. jula, koje se temelje na objektivnim procjenama epidemiološke situacije, a koja će se procjenjivati svaka dva dana.

Zemlje članice sada imaju rok do utorka u podne za odgovor slažu se li se usaglašenim tekstom preporuka o kojem su proteklih nekoliko dana raspravljali ambasadori zemalja članica.

Ambasadori su utvrdili kriterijume na temelju kojih se sastavlja popis trećih zemalja iz kojih može da se ulazi u EU.

Traži se stabilan ili opadajući trend

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana bude "blizu ili ispod prosjeka EU-a" na dan 15.juna.

Na taj datum prosječan broj novozaraženih u EU-a na 100.000 stanovnika bio je 16.

U ranijem prijedlogu stajalo je da broj novozaraženih treba da bude ispod 16, a sada je dogovorena fleksibilnija formulacija "da broj bude blizu ili ispod" prosjeka EU-a.

Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

U obzir će da se uzima i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja EU-a.

Taj kriterijum trenutno zadovoljava 14 zemalja - Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Popis nije pravno obavezujući

Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći da ulaze u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU-a.

Popis nije pravno obavezujući, jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada država članicama, ali je važan zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinirano.

Popis i kriterijimi za ulazak odnose se na putovanja koja nisu nužna.

Građani država članica EU-a kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU-u te članovi njihovih porodica i dalje mogu da ulaze u EU iz trećih zemalja.

Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim područjima, osoba koje rade na transportu roba.

 

Agencije 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.