Hrapović: Ljekari ne smiju sebi dozvoliti da ispred profesionalnih standarda stave personalne osjećaje
Kemp i Hrapović

Sastanak sa Kemp

Hrapović: Ljekari ne smiju sebi dozvoliti da ispred profesionalnih standarda stave personalne osjećaje

Vlada Crne Gore zdravlje građana stavila je u vrh svojih prioriteta, jer ono nema alternativu niti cijenu, što je potvrdio i izuzetno dobar odgovor sistema u prvoj fazi pandemije COVID19, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović na sastanku sa ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp.

"Sada kada se, kao i cijeli svijet, nalazimo u mnogo kompleksnijoj epidemiološkoj situaciji, suočavamo se sa puno izazova, kako zdravstvenih tako i ekonomskih. Uspjeh zajedničkog odgovora na borbu protiv korona virusa je bila vrijedna truda stotine neprospavanih noći svih u sistemu, mjesecima priprema za kvalitetan odgovor zdravstvenih službi. Zdravstveni radnici su pokazali od prvog dana od kada je zdravstveni sistem započeo sa mjerama da znaju, da umiju, da su posvećeni i odgovorni u obavezama koje je pred njih stavila pandemija virusa korona. I sada treba, još snažnije da pokažemo odgovornost prema sopstvenom zdravlju, prema zdravlju naših najbližih", naveo je Hrapović, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Dodao je da se jedino striktnim poštovanjem mjera zdravstvenih vlasti može uspjeti u tome.

"Jedino ako svi, bez izuzetaka budu primjenjivali jedini lijek protiv korone, a to je za sada nošenje zaštitnih maski, socijalna distanca i pojačana lična higijena", kazao je Hrapović.

On je naveo da ga iznenađuju javno izrečeni stavovi jednog dijela zdravstvenih radnika, koji daju podršku masovnim okupljanjima.

"Posebnu odgovornost, u vremenu izazova kakve danas imamo, upravo imaju zdravstveni radnici, da poštujući medicinske doktrine koje su savladavali tokom školovanja i polaganja Hipokratove zakletve, da primjenjujući zdravstvene mjere svojih kolega epidemiologa u praksi utemeljene na smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ličnim primjerima ne smiju sebi dozvoliti da ispred profesionalnih standarda, ispred humanih postupaka, ispred etičkih normi, stave personalne osjećaje. Niko nema pravo da, zbog bilo kojeg i bilo čijeg pojedinačnog interesa, a koji je u suprotnosti sa zajedničkim interesom svih nas u državi, a to je čuvanje zdravlja i života građana, ugrozi te važne i plemenite ciljeve. Takvo ponašanje šteti svima u Crnoj Gori, a ponajviše onima koji takve interese stavljaju iznad zajedničkih, iznad interesa čuvanja zdravlja i života svih koji žive u našoj zemlji. Jer virus korona, kao što svi vidimo, svakodnevno u svijetu odnosi gotovo pet hiljada života, od kojeg je oboljelo deset miliona ljudi, od koga je do sada umrlo preko pola miliona osoba, da virus ne poznaje ni granice među državama pokoravajući cijelu planetu, niti godine starosti i polove osoba koje napada, niti boju kože i vjerska osjećanja", kazao je ministar zdravlja.

Hrapović je naveo da zbog toga "postoji razlog više da pozove sve zaposlene u zdravstvenom sistemu Crne Gore da budu primjer i poštuju sve mjere i preporuke koje medicinski opravdano donosi Institut za javno zdravlje".

"I da ih se striktno pridržavaju, jer su upravo zdravstveni radnici na prvoj liniji odbrane od ovog opakog virusa za koji još nije pronađen lijek niti vakcina" poručio je ministar zdravlja.

On je podsjetio da je Crna Gora i u najtežem periodu novije istorije dokazala da može prevladati sve razlike.

"Uvjeren sam da će tako biti i sada, i tokom svih izazova sa kojima se bude suočavala u budućnosti, a oni koji to ne razumiju ili neće da prihvate, na taj način sami sebe izoluju iz savremenih civilizacijskih tokova kojima Crna Gora zasigurno korača", poručio je Hrapović.

Ambasadorka Velike Britanije, Alison Kemp pohvalila je državnu strategiju Crne Gore u borbi protiv COVID19.

Ona je, kako se dodaje, naglasila da su reformski procesi i strateška dokumenta koja je donijelo Ministarstvo zdravlja, na čelu sa Hrapovićem, upravo sada pokazali svoju opravdanost i svrsishodnost i da je zahvlajujući njima u velikom dijelu na pravi način odgovoreno na pandemiju.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o nastavku stipendiranja crnogroskih ljekara i stručnom usavršavanju u renomiranim britanskim zdravstvenim centrima.

Kemp je obavijestila Hrapovića da je Vlada Velike Britanije odlučila da zaštita zdravlja popuacije bude jedan od prioriteta u dijelu pružanja pomoći zemljama zapadnog Balkana.

Kao mogućnost pomoći crnogorskom zdravstvenom sistemu Hrapović je predložio mogućnost da crnogroski ljekari dio specijalističkog staža obavljaju u britanskim zdravstvenim centrima, što bi se definisalo kroz memorandum o saradnji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.