32 oboljela na bolničkom liječenju,dva životno ugrožena u Beranama, zaražen ljekar i dvije medicinske sestre
Mugoša i Radojević

"Zatvaranjem granica guši se ekonomija, poštujte mjere"

32 oboljela na bolničkom liječenju,dva životno ugrožena u Beranama, zaražen ljekar i dvije medicinske sestre

32 pacijenta oboljela od koronavirusa nalaze se na bolničkom liječenju u Crnoj Gori. Zaražena su i tri medicinska radnika, jedan ljekar i dvije medicinske sestre, saopšteno je na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Pomoćnik direktora KCCG dr Nemanja Radojević kazao je da su u samoizlociji 52 zdravstvena radnika, dok je u samoizolaciji 1.905 građana.

"11 pacijenata liječi se u KCCG, 8 je na Infektivnoj, a tri su na Internoj klinici. Jedan pacijent je na mehaničkoj ventilaciji i životno je ugrožen, naveo je Radojević.

On je naveo da je u Baru sedam pacijenata.

"Pacijent koji je tokom vikenda preminuo u tom gradu, bio je 1970. godište i imao je upalu pluća, a nakon smrti stigla analiza da se radi o Kovidu 19", kazao je Radojević.

Istakao je da se u beranskoj bolnici liječi 14 pacijenata, od čega su dva životno ugrožena.

"Virus nije oslabio, stope hospitalizacije i smrtnosti su kao i ranije što nas obavezuje na to da podignemo svijest. Odgovornost je na svima nama", poručio je Radojević.

Naveo je i da je broj respiratora utrostručen pa ih imamo 163 i još 23 su u procesu distribucije.

"Virus nije oslabio. To nas obavezuje na dodatnu opreznost. Pratimo situaciju, prilagođavamo naš zdravstveni sistem okolnostima i djelimično smo se vratili na stanje organizacije zdravstvenog sistema kao u vrijeme prvog talasa.U zavisnosti od razvoja dalje epidemiološke situacije zdr.sistem će se tome prilagođavati. Nadamo se ćemo uz podršku odgovornih građana riješiti ovaj problem", kazao je Radojević.

EbsIOr0WAAUFba

Doktor Instituta za javno zdravlje, doktor Boban Mugoša, istakao je da je infekcija je prisutna, i da će biti prisutna i dalje.

"Moramo preduzimati sve mjere koje smo i ranije preduzimali. Teško je ponovo zatvarati granice i gušiti ekonomiju. Zbog toga je još veća odgovornost na nama samima! Moramo biti odgovorni građani Crne Gore. Za sada smatramo da imamo dovoljno mjera, kojim ako se poštuju kontolišemo širenje infekcije bez velikog problema. Negdje su one strožije gdje situacija zahtjeva, negdje blaže, ali svakako treba da dovedu do zaustavljanja širenja infekcije", poručio je Mugoša.

Kako je naveo, očekivali su da će se nešto ovakvo dešavati.

"Za to smo se pripremili i borićemo se. Ranije smo dokazali da mi to možemo, znamo i vrijeme će to pokazati", zaključio je Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.