Sjutra otvaranje poglavlja 8 – Konkurencija na Međuvladinoj konferenciji CG-EU

Brisel

Sjutra otvaranje poglavlja 8 – Konkurencija na Međuvladinoj konferenciji CG-EU

U Briselu će u utorak, 30. juna biti održana Međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije na kojoj će i zvanično biti otvoreno 8. pregovaračko poglavlje – Konkurencija.

Zbog situacije sa epidemijom korona virusa i ograničene mogućnosti prisustva, u ime Crne Gore će na Međuvladinoj konferenciji učestovati šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Bojan Šarkić. U ime Evropske unije, konferenciji će prisustvovati ambasadorka Irena Andraši, stalna predstavnica Hrvatske pri EU, i Kristijan Danijelson, generalni direktor za evropsku susjedsku politiku i pregovore o pristupanju, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade CG.

Podsjetili su da je Crna Gora dobila odobrenje država članica EU za otvaranje jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija. Održavanju Međuvladine konferencije prethodilo je pozitivno izjašnjavanje o predlogu za otvaranje poglavlja 8 predstavnika EU zemalja u Radnoj grupi Savjeta EU za proširenje (COELA) i Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu (COREPER).

Iz Sektora za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja pojašnjavaju da poglavlje Konkurencija obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć.

"Pregovori u ovom poglavlju imaju za cilj efikasno sprovođenje politike zaštite konkurencije, što doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza.Zvaničan početak pregovora u posljednjem poglavlju koje će biti otvoreno predstavljaće potvrdu posvećenosti Crne Gore evropskoj integraciji s jedne strane, kao i spremnosti Evropske unije da njena vrata i dalje budu otvorena za države koje ispunjavaju obaveze na putu prema članstvu.", zaključuje se u saopštenju resora crnogorske diplomatije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.