Počinje preventivna dezinfekcija na Cetinju
Foto: Prijestonica Cetinje

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice odlučio

Počinje preventivna dezinfekcija na Cetinju

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje razmatrao je danas zdravstveno-sanitarnu situaciju u gradu nakon što je kod pet osoba potvrđena infekcija novim koronavirusom.

"Dom zdravlja Cetinje je od 1. do 28. juna testirao 191 građanina. Od tog broja, obrađena su 153 uzorka i pet je bilo pozitivno na novi koronavirus. U toku je obrada 38 uzoraka, a iz Opštinskog tima apeluju na testirane građane da ostanu u samoizaloaciji do dobijanja konačnih rezultata", saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

Ocijenjeno je da je iskustvo iz prethodnog perioda u suočavanju sa koronavirusom dobra osnova za preduzimanje mjera i preporuka kako bi se zaštitilo javno zdravlje.

Kako se dalje navodi, opštinski tim pozvao je građane da slijede uputstva Nacionalnog koordinacionog tijela, da poštuju fizičku distancu, nose zaštitne maske i rukavice u svim situacijama u kojima mogu doći u kontakt sa drugim ljudima.

dezinfekcijaCT3

Preporučeno je da smanje socijalne kontakte i izbjegavaju sve događaje u kojima učestvuje veći broj osoba, da češće peru ruke i da koriste dezinfekciona sredstva.

Na sjednici je donešena odluka da od sjutra započne preventivna dezinfekcija ulaza stambenih zgrada u gradskim naseljima, Doma učenika i studenata, kao i javnih preduzeća čiji je osnivač Prijestonica.

Preventivna dezinfekcija započeće u naselju Gipos, a građanima se savjetuje da ne izlaze iz stanova sat nakon završene dezinfekcije.

dezinfekcijaCT5

Na sjednici Opštinskog tima saopšteno je i da je jutros obavljena preventivna dezinfekcija ulica, gradske pijace, autobuske stanice, prostora ispred Doma zdravlja i Opšte bolnice „Danilo I“, ali i drugih javnih površina.

Na tom poslu, kao i ranije, bile su angažovane ekipe gradskog Vodovoda i kanalizacije i Službe spašavanja, uz koordinaciju Komunalne policije i Odjeljenja bezbjednosti Cetinje. 

Opštinski tim saglasio se sa prijedlogom gradonačelnika Aleksandra Kašćelana da Prijestonica, ukoliko se ukaže potreba, finansira dodatno medicinsko osoblje i epidemiološki tim u Domu zdravlja i u Opštoj Bolnici „Danilo I“ kako bi se epidemija koronavirusa držala pod kontrolom.

"Opštinski tim preporučio je Javnoj ustanovi Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Prijestonici Cetinje da privremeno obustavi aktivnosti zbog rizika po zdravlje korisnika", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.