Francuski naučnici identifikovali novi virus
Ilustracija

Francuski naučnici identifikovali novi virus

Francuski naučnici identifikovali su novi virus u bolnici u predgrađu Pariza koristeći se istom tehnikom kakvom se otkriva koronavirus, ali kažu da nema razloga za zabrinutost da će izazvati sličnu zdravstvenu krizu.

Virus je u otkriven kod 58-godišnje žene koja je umrla od encefalitisa i nazvan je "Cristoli virus" po pariškom predgrađu Creteilu, gdje je identifkovan.   

Naučnici kažu da je prerano za zaključke za šta je taj virus odgovoran jer je ta pacijentkinja imala nekoliko udruženih bolesti. 

"Radilo se o imunokompromitovanoj osobi, teško bolesnoj i prije pojave encefalitisa", rekao je profesor Žan-Mišel Pavlotski, šef medicinske biologije u bolnici Henri-Mondor u Creteilu, gde je virus i otkriven.   

"U ovom trenutku poznat nam je samo taj jedan slučaj. Bude li ih u budućnosti više, naravno da ćemo imati jasniju predstavu o tome kakva je klinička slika povezana sa tim virusom".   

Profesor je objasnio da je novi virus iz soja ortobunjavirusa, porodice patogena koje obično šire komarci.  Otkriven je metagenomikom, tehnikom kojom su kineski naučnici otkrili novi koronavirus.

Na osnovu  uzorka tjelesnih tečnosti ili tkiva, u ovom slučaju iz mozga pacijentkinje, sekvencira se bilo koji prisutan DNK. Naučnicima ta medota omogućava da odjednom identifikuje sve organizme u uzorku. 

 Ali osim metode, novi virus ima malo toga zajedničkog sa uzročnikom aktualne pandemije.   

"Ovo je nešto potpuno drugačije i, iskreno, ne znamo kako je pacijentkinja pokupila virus. Pretpostavljamo ubodom nekog insekta jer se takvi tipovi virusa tako šire, ali za to nemamo apsolutno nikakav dokaz", rekao je profesor Pavlotski.  

Otkriće još jednog novog virusa nedugo nakon koronavirusa zapravo je znak uznapredovalih metoda identifikacije, kažu stručnjaci, što bi u budućnosti moglo dovesti do otkrivanja većeg broja novih patogena.   

"Činjenica da imamo nove viruse nije zabrinjavajuća ", rekao je šef  odjeljenja za virusologiju iste bolnice Kristofer Rodrigez.   

"Oduvijek postoje novi mikroorganizmi i novi virusi, samo ranije nismo uspijevali  da ih detektujemo. Sada, kad smo u stanju da ih otkrijemo i sekvenciramo, možemo da spriječimo njihovo potencijalno razbuktavanje i osmislimo načine kojima ćemo da ih liječimo", naglasio je Rodrigez. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.