Po nalogu Katnića i specijalnih tužilaca uhapšene 72 osobe
Milivoje Katnić

Visoka korupcija

Po nalogu Katnića i specijalnih tužilaca uhapšene 72 osobe

Zbog sumnje da su počinili krivična djela iz oblasti visoke korupcije i pranja novca, Specijalno policijsko odjeljenje je Specijalnom državnom tužilaštvu ove godine procesuiralo tri krivične prijave i šest izvještaja, kao dopune krivičnih prijava protiv 112 fizičkih i 88 pravnih lica. Šteta koja je ovim krivičnim djelima nanijeta budžetu Crne Gore iznosi 14.664.000 eura.

Na osnovu izvršenog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, više pravnih i fizičkih lica je vršilo i krivična djela pranje novca.

Takođe, SDT-u je procesuirano i sedam krivičnih prijava i sedam izvještaja kao dopune krivičnih prijava protiv 47 fizičkih lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina.

“Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužioci izdali su preko 232 naloga u 23 kriminalistička istraživanja/predmeta”, saopšteno je iz Specijalnog policijskog odjeljenja na nedavno održanom seminaru, pišu Dnevne novine.

Po nalogu Katnića i specijalnih tužilaca, uhapšene su 72 osobe.

Tokom 2019. godine, zbog sumnje da su počinili krivična djela iz oblasti visoke korupcije i pranja novca, SDT-u je procesuirano šest krivičnih prijava i pet izvještaja kao dopuna krivičnih prijava protiv 81 fizičkog i 26 pravnih lica zbog sumnje da su izvršili 119 krivičnih djela kojim je nastupila materijalna šteta u iznosu od 28.654.935 eura, od čega je budžetu države pričinjena šteta od oko 13 miliona eura, a Atlas banci od preko 15,8 miliona eura.

Takođe, SDT-u je procesuirano 11 krivičnih prijava i devet izvještaja kao dopuna krivičnih prijava protiv 95 fizičkih i pet pravnih lica zbog sumnje da su počinila 92 krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina.

Po nalogu glavnog specijalnog tužioca i njegovih kolega, uhapšeno je 109 osoba.

Shodno nalozima SDT-a u 2019. godini, sprovođeno je osam finansijskih istraga prema 173 fizička i 150 pravnih lica.

U cilju unapređenja rezultata u sprovođenju finansijskih istraga, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su primjenjivali i vodili paralelno prikupljanje podataka, kako za krivičnu tako i za finansisjku istragu, tako da bi sve sprovedene mjere i rad nje izviđajnog postupka dovele do iniciranja finansijskih istraga.

U poslednjem periodu u Crnoj Gori je podignuta svijest o značaju finansijskih istraga, odnosno da je to najbitnija stvar u vođenju jednog krivičnog postupka. Službenici koji postupaju u finansijskim istragama imaju pristup bazama podataka ne samo u policijskim organizacijama, nego iu drugim državnim organima.

Takođe napominjemo, postoje službenici u SDT-u koji pokrivaju mjesta finansijskih istražitelja i ona posjeduju tokene, gdje imaju mogućnost provjeravanja određenih podataka samo u Centralnoj banci.

U postupku finansijskih istraga glavnu ulogu ima specijalni tužilac koji formira istražni tim.

Shodno novoj uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave, a u skladu sa Zakonom o državnoj upravi i važećim unutrašnjim pravilnicima Uprave policije, Specijalno policijsko odjeljenje organizacijski je postavljeno u okviru novoformiranog Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.