Sa danjašnje sjednice

NKT: Vrijeme je potvrdilo naše ispravne odluke, dalje otvaranje biće usklađeno sa odlukama EU

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, konstatovalo da su sve mjere ovog tijela i aktivnosti nadležnih organa doprinijele visokim nivoom zaštite zdravlja i životâ građana.

"Nacionalno koordinaciono tijelo je profesionalno i nepristrasno analiziralo epidemiološke podatke koji su stizali iz pojedinih država i dosljedno donosilo odluke sa ciljem zaštite zdravlja i životâ građana Crne Gore i stranaca u našoj zemlji. Putevi importacije koronavirusa u našu zemlju usljed neodgovornosti pojedinaca i razvoj epidemiološke situacije u državama regiona potvrdili su da smo i ovog puta donijeli ispravne odluke u interesu građana Crne Gore i javnog zdravlja“ – konstatovano je na sjednici.

Kako se dalje navodi, sa žaljenjem je primljena vijest da su dvije osobe inficirane koronavirusom danas preminule, a da se za treću preminulu osobu čekaju rezultati testa na koronavirus.

Nacionalno koordinaciono tijelo je izrazilo saučešće porodicama preminulih i konstatovalo da danak uzima virus koji je u našu zemlju nedavno importovan iz regiona.

U okviru analize epidemiološke situacije u Crnoj Gori NKT je informisano da je broj testiranja na koronavirus u odnosu na broj stanovnika u našoj zemlji među najvišima u regionu i u skladu sa najvišim evropskim standardima. Data je puna podrška Institutu za javno zdravlje da nastavi visoku stopu testiranja.

"Potvrđujući i na ovom planu strateško opredjeljenje Crne Gore da kao vodeća država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji poštuje, slijedi i primjenjuje evropska pravila i principe Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučilo da dalju politiku otvaranja granica, što je izvjesna potreba naše ekonomije, uskladi sa politikom i odlukama Evropske unije čim one budu konačne i saopštene", kaže se u saopštenju NKT-a.
Analizirajući pojedine dnevnopolitičke pojave u javnom prostoru NKT podsjeća da je uspjeh u prvoj fazi odgovora na koronavirus rezultat ukupnog zajedništva, solidarnosti i discipline, što je više puta saopštavano javnosti.

"Isticanje razlika, pojave spiskova kojima svjedočimo i raznih prebrojavanja nijesu put za uspjeh nego put za neuspjeh. To je svakom jasno“ – konstatovalo je NKT uz poruku i poziv da treba da nastavimo svi zajedno da odgovorno čuvamo zdravlje i živote svih naših građana i da zajedno sačuvamo našu ekonomsku supstancu.

"Moramo i sada biti solidarni i združeni jer je to uslov za uspjeh cijelog društva", poručili su iz NKT-a.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.