Ombudsman o jučerašnjoj situaciji iz Budve

Koliko god bila napeta atmosfera, novinarima omogućiti bezbjedno izvještavanje

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković izrazio je zabrinutost zbog ponovljenog slučaja ometanja predstavnika medija na radnim zadacima u Budvi i podsjetio na obavezu obezbjeđivanja uslova za njihov nesmetan rad i razumijevanje važne uloge koju obavljaju.

Bjeković je reagovao jer je novinarka Pobjede Đurđica Ćorić juče nasilno izbačena iz hola SO Budva prilikom sjednice zakazane od strane nove većine.

15932642062

Foto: Pobjeda

Kako je naveo portal Pobjede, ona je pokušala da snimi ulazak opozicije u salu opštine, ali je obezjeđenje, bez prethodnog upozorenja, novinarku grubo izbacilo iz zgrade SO Budva.

"Koliko god bila napeta atmosfera, novinarima je potrebno omogućiti da o važnim društvenim dešavanjima izvještavaju bezbjedni, slobodni i bez pritisaka bilo koje vrste.

Podsjećamo da su novinari oči i uši javnosti i da je njihovo prisustvo na događajima od javnog interesa neraskidiv dio i doprinos demokratičnosti procesa. U konfliktnim i izazovnim dešavanjima, pozicija novinara, kamermana, foto reportera i drugih medijskih radnika na terenu vrlo je teška i opasna, zbog čega apelujemo na sve aktere i javnost generalno da to imaju na umu i dodatno je ne komplikuju i ne ugrožavaju. Takođe, smatramo da bi trebalo aktuelizovati upotrebu vidljivih i jasnih press obilježja, kako  bi se prevenirale ovakve i slične situacije", navodi se u saopštenju Bjekovića.

Navodi i da u situaciji uzavrelih političkih konfrontacija upozoravaju na nedopuštenost nasilja kao načina rješavanja konflikta, naročito kada postoje zakoniti i institucionalni oblici zaštite.

"U protivnom, prijeti nam dodatno zaoštravanje već ozbiljne situacije u vremenu koje je pred nama, kada je potrebno imati povoljnu demokratsku atmosferu i slobodu izbora, kao ključni standard demokratije i vladavine prava. Takav pristup podrazumijeva toleranciju, minimum kulture dijaloga i maksimum poštovanja dostojanstva čovjeka, kao preduslova ostvarivanja građanskih i političkih prava i sloboda", zaključuje Zaštitnik.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.