Incident u SO Budva, poslanici DF-a i SNP-a na saslušanju
Poslanici DF-a snimali i ometali rad sjednice, Screenshot

Situacija u prijestonici turizma opet ključa

Incident u SO Budva, poslanici DF-a i SNP-a na saslušanju

U salu Skupštine Opštine Budva bačen je suzavac nakon čega je sjednica lokalnog parlamenta Budva na kojoj bi trebalo da budu izabrani novi predsjednik Opštine u Skupštine prekinuta.

Iz sale su, kako prenosi Rtcg, izvedeni su odbornici DF-a, koji su, prethodno ometali rad sjednice i snimali mobilnim telefonima. Odbornici opozicije kazali su, po izlasku iz sale, da sumnjaju da je suzavac bacilo privatno obezbjeđenje, eventualno nezavisni odbornik Stevan Džaković.

 Iz DPS-a su naveli da je suzavac bacio odbornik DF-a Đorđije Vuković.Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, u sali je korišćeno hemijsko sredstvo - biber sprej, koje je odbornik DF-a Đorđije Vujović naprskao šefu obezbjeđenja u lice.

Petoro opozicionih odbornika, Krsto Rađenović (SNP), te Janko Dimić, Dejan Božović, Nataša Mitrović i Đorđe Vujović iz Demokratskog fronta (DF), privedeno je u policiju, nakon incidenta sa upotrebom hemijskih sredstava, zbog čega je sjednica bila prekinuta.

Privatno obezbjeđenje "Top force system" iz Nikšića koja je angažovana danas u Opštini Budva, kazali su da su njihovi službenici posao obavljali savjesno i profesionalno.

"Povodom grubih neistina da su pripadnici službe obezbjeđenja upotrebili hemijsko sredstvo na sjednici Skupštine Opštine Budva, želimo da obavijestimo cjelokupnu crnogorsku javnost da je to teška podmetačina kako bi se prikrili pravi vinovnici tog incidenta", piše u saopštenju.

Navodi se da je hemijsko sredstvo upotrijebio odbornik Đorđe Vujović bacivši ga u lice jednom od pripadnika obezbjeđenja.

"Dok je Vujović fizički nasrtao na naše pripadnike i na podmukao način udario u glavu jednog našeg pripadnika, zbog čega ćemo podnjeti krivičnu prijavu protiv Đorđa Vujovića. Pozivamo sve medije da izvještavaju korektno ili ćemo u suprotnom svoju čast braniti na sudu", saopštio je "Top force system", prenosi Rtcg.

Novinarka Pobjede Đurđica Ćorić nasilno je izbačena iz hola SO Budva prilikom sjednice zakazane od strane nove većine.

Kako navodi portal Pobjede, ona je pokušala da snimi ulazak opozicije u salu opštine, ali je obezjeđenje, bez prethodnog upozorenja, novinarku grubo izbacilo iz zgrade SO Budva.

Odbornici aktuelne većine su u sali, a veći dio opozicionih odbornika je ispred zgrade Opštine. Zahtijevali su da uđu na glavni ulaz, ali ih je policija preusmjerila na sporedni. Kao i jutros, traže da se legitimiše obezbjeđenje, koje propušta samo odbornike sa spiska.

Za novog predsjednika Opštine Budva biće predložen poslanik DPS-a, Nikola Divanović. On bi trebalo da bude izabran na sjednici SO koja je počela u 14 sati. 

U Budvi je ranije završena prva sjednica lokalnog parlamenta, na kojoj je je bilo riječi o deblokadi računa te opštine.

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović, poručio je, na konferenciji za medije te partije, da je u Budvi u toku drsko i bezobzirno kršenja normi pravne države Crne Gore, te da su institucije brutalno zloupotrijebljene.

Odbornici smijenjene vlasti okupili su se, pred početak sjedice, na ulazu u zgradu Opštine, zahtijevajući da se legitimiše privatno obezbjeđenje koje je prozivalo odbornike u salu.

Nikola Jovanović iz DF-a kazao je da odbornici u sali nemaju legitimitet da danas donose nikakvu odluku.

"Sve što oni danas budu donijeli je pravno neobavezujuće, predstavlja izvršenje krivičnog djela, pravno nasilje, pravnu hajdučiju i završetak lokalnog dražvnog udara koje sprovodi DPS, Crnogorska, uz posredstvo državnih organa", kazao je Jovanović ispred zgrade Opštine.

Vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Opštine Budva, Snežana Kuč, obavijestila je javnost, pred početak sjednice, da se direktan prenos sjednice neće vršiti, imajući u vidu, kako navodi, da su izbori za novi saziv Skupštine zakazani za 30. avgust. Zbog epidemiološke situacije i mjera NKT, te zbog ograničenih kapaciteta sale, novinarima neće biti omogućen prisustvo sjednici.

Izvor: RTCG/Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.