Najzdraviji obrok na svijetu: Čuva zdravlje, ali i liniju
Ilustracija

Glavni sastojak ovog obroka su leblebije

Najzdraviji obrok na svijetu: Čuva zdravlje, ali i liniju

Buda činije su jela koja se prave u većim činijama, kombinacijom svježih namirnica, tako da one formiraju super-obrok, pun vitamina, minerala, proteina i ostalih blagotvornih sastojaka za naš organizam. Osim toga, i na oko su lijepog izgleda.

U Aziji, kultura hrane je veoma istančana, azijati su posebnu pažnju posvijetili hrani i zdravoj ishrani, mlječne proizvode gotovo da ne konzumiraju, meso se jede u posebnim prilikama, više se unosi povrće i voće, pa se zato smatraju najzdravijom nacijom.

Glavni sastojak ovog obroka su leblebije, a kada je riječ o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % bjelančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.

Leblebija je zasigurno jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma.

Osim što ovaj obrok čuva zdravlje cijelog organizma, on pomaže i u mršavljenju, jer ga čine niskokalorični sastojci koji se lakše vare. 

Zamijenite uobičajeni ručak, buda činijom zdravlja i primjetićete drastičnu razliku.

Evo šta vam je potrebno od sastojaka: (za 2 osobe)

1 šolja kuvane leblebije

1 tikvica

1 manji crveni luk

2-3 kašike maslinovog ulja

2 šargarepe

1 šolja kuvanog kukuruza šećerca

1 crvena paprika

3 kašike namaza od susama

sok od pola limuna

1 čen bijelog luka

so i biber prema ukusu

½ kašičice aleve paprike

pečene semenke po želji

svježe peršunovo lišće

masline (opciono)

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstajte nasjeckani luk nekoliko minuta pa dodajte šargarepu i tikvicu isječenu na kockice. Dinstajte još 10 minuta, dodajte mljevenu papriku pa sipajte malo vode i poklopite. Kuvajte uz miješanje dok voda ne ispari i povrće ne omekša.

Pred kraj dodajte kuvanu leblebiju, so i začine po želji. Namaz od susama izmješajte sa sokom od limuna i sitno sjeckanim bijelim lukom pa dodajte so i biber prema ukusu.

U dubokom tanjiru ili plitkoj činiji aranžirajte leblebiju sa povrćem, sjeckani svježi paradajz i crvenu papriku, skuvani kukuruz i preliv od tahinija. Opciono možete da dodate zelene ili crne masline. Pospite pečenim sjemenkama i svježim peršunovim lišćem.

Prijatno!

 

Stil.kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.