SAD oborile dnevni rekord po broju novozaraženih, juče zabilježena 45.242 slučaja
Ilustracija

Na koronavirus pozitivno 2,48 miliona Amerikanaca

SAD oborile dnevni rekord po broju novozaraženih, juče zabilježena 45.242 slučaja

U Sjedinjenim Američkim Državama u petak su zabilježena 45.242 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni prirast broja oboljelih, a dosad sprovedena testiranja ukazuju na to da je na koronavirus pozitivno 2,48 miliona Amerikanaca.

Rekordan broj pozitivnih testova na koronavirus uslijedio je pošto je nekoliko saveznih država s velikim brojem slučajeva zaraze ublažilo restrikcije da bi se omogućio nastavak poslovanja manjih firmi.

Posle novog rekordnog porasta, guverner Teksasa Greg Abot donio je uredbu o zatvaranju svih kafića u toj saveznoj državi u petak do podneva, a vlasnici restorana od sada moraju da ograniče kapacitet na 50 odsto sjedećih mjesta.

Zvaničnici savezne države Floride naredili su prestanak točenja alkohola u kafićima i barovima.

Teksas je jedna od prvih američkih država koja je počela s ukidanjem restriktivnih mjera, omogućivši ponovno otvaranje kafića i barova u maju. Od tada je zabilježeno nekoliko izuzetno visokih dnevnih porasta novooboljelih, kao u četvrtak kada ih je bilo 5.996.

U toj državi je u poslednje dvije nedjelje zabilježen i rekordan broj hospitalizovanih.

Florida je informaciju o novim pravilima objavila pošto su u toj državi evidentirana 8.942 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je daleko više od neslavnog rekorda od 5.511 zaraženih zabilježenog 24. juna.

Guverner Kalifornije, Gavin Njusom u petak je saopštio da se zbog ogromnog broja novozaraženih u okrugu Imperijal, jugoistočno od Los Anđelesa, ponovno uvodi stroga naredba o karantinu.

Zdravstveni zvaničnici okruga Imperijal su posle njegovog saopštenja tvitovali da je uredba o karantinu, uvedena u martu, još uvijek na snazi, a nadzorni odbor okruga u petak uveče je održao hitan sastanak da bi razmotrio dalje poteze.

Gradonačelnik Enkoridža na Aljasci, Itan Berkovic, izdao je hitno naređenje kojim se od stanovništva očekuje nošenje maski na svim javnim mjestima, posebno u zatvorenim prostorima.

U toj saveznoj državi je u petak evidentirano 836 slučajeva zaraze, od čega 387 u Enkoridžu.

Do sada je u Sjedinjenim Državama od posledica kovida-19 umrlo skoro 125.000 Amerikanaca.

 

Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.