EU otvara granice od 1. jula građanima Crne Gore
Ilustracija

Francuski Mond piše

EU otvara granice od 1. jula građanima Crne Gore

Od 1. jula treba da budu otvorene granice Evropske unije za ulazak građana Crne Gore, Srbije i još dvanaest zemalja, saglasili su se ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica u sjedištu EU (COREPER) u Briselu.

To danas javlja francuski list "Mond", koji navodi da su se "ambasadori 27. članica EU o tome sinoć usaglasili posle duge rasprave i utvrdili i niz mjera za dalji postupak", imajući u vidu mjere protiv epidemije korona virusa i stanje, stepen pandemije u trećim zemljama.

Cio spisak zemalja čiji bi državljani od 1.jula mogli slobodno da putuju u Uniju biće  potvrđen danas, a u ponedeljak i konačno usvojen "kvalifikovanom većinom", dakle bez mogućnosti veta, članica EU, zato što su neke vlade Unije tražile "dodatnu temeljniju analizu".

"Mond" objašnjava da "taj spisak nije potpuno obavezujući, jer je upravljanje granicama u nadležnosti samih država članica EU koje ne bi baš morale da otvore granice za državljane svih 14 zemalja na spisku, ali se svakako obavezuju da ne prihvate građane onih zemalja koje nisu na tom popisu".

Ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica EU su takođe dali "zeleno svjetlo" za otvaranje granica Unije od 1. jula za državljane Australije, Kanade, Južne Koreje, Japana, Novog Zelanda, Alžira, Maroka, Tunisa, Gruzije, Tajlanda, Urugvaja i Ruande.

Spisak zemalja kojima se otvaraju granice EU bi "mogao da se preispituje u redovnim vremenskim razmacima, ali zasad nema saglasnosti da se to dozvoli i građanima SAD, Rusije, Izraela, Turske ili Saudijske Arabije, jer je ocijenjeno da je tamo stanje s epidemijom Covida-19 mnogo ozbiljnije nego u Evropi", prenio je "Mond".

Kad je riječ o Kini, tu je zaključeno da bi putnici iz Kine mogli da ulaze u EU, ali pod uslovom da Peking poštuje reciprocitet i dozvoljava da građani Unije putuju u Kinu, "što je ocijenjeno kao bezizgledno u kraćem roku", dodaje pariski dnevnik.

"Mond" ističe da su članice evropske 28-osmorice, jer i Velika Britanije još uključena u poslove Unije, "zauzele vrlo oprezan zdravstveni pristup i uzele u obzir epidemiološku situaciju u tim zemljama, nove slučajeve zaraze, sposobnost testiranja, odredbe sprječavanja širenja zaraze koje su na snazi".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.