Zašto ne treba jesti hranu na koju je sletjela muva?
Ilustracija

Zašto ne treba jesti hranu na koju je sletjela muva?

Kad vam muva sleti na hranu vrlo vjerovatno je otjerate rukom i nastavite da jedete, ali da li biste trebali da brinete zbog bakterija?

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muva može da prenese tvrdi Tomas J. Danijels, naučnik i direktor ekološkog laboratorija na Univerzitetu Fordham u Njujorku.

Kako prenosi The Healthy, kada muva pokupi bakterije, može da ih prenese svugdje oko sebe. Jedno od mjesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

"Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koju stigne da prenese u tom kratkom vremenu mala", tvrdi Daniels.

Ipak, veća opasnost dolazi onda kada muva povraća. Da, zvuči grozno. Kada vam dođe na hranu ona ne pokušava da je pojede, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla da pojede u tečnom obliku. Ovo čak nije najgori dio. Tjelesna tečnost koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muvi, nego po njenom tijelu, što znači da je puno veća šansa da se zarazite.

Uz ove savjete riješite se napornih insekata:

Neke od bolesti koje muve mogu da prenesu su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalist za infektivne bolesti Brent V. Larc. Još jedna bolest je Shigella (šigeloza) - uzrokuje proliv, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u stomaku.

Ne morate odmah da paničite i da bacate hranu na koju je sletjela muva. Najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili na prljavim površinama, kaže dr. Larc, i savjetuje da održavate kuhinju izrazito čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Takođe, samo jedna muva na hrani neće da vas zarazi, veća je briga ako jedete negdje vani i svako malo na hranu sleti neka nova, piše Večernji list.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.