Brajović: Zdravlje je neprikosnoveno, na zdravstvenim radnicima posebna odgovornost
Mina Brajović

"Pandemija u toku i virus je pored nas"

Brajović: Zdravlje je neprikosnoveno, na zdravstvenim radnicima posebna odgovornost

Zdravstveni radnici čuvaju zdravlje građana ne samo kada pod krovom zdravstvene ustanove rade PCR dijagnostiku u Institutu za javno zdravlje ili kada teško oboljelog pacijenta od kovid-19 priključe na ventilator dok se danonoćno brinu o svakom njegovom dahu, već i svakog drugog trenutka kada svojim odgovornim ponašanjem podsjećaju sve nas na bezbjedna postupanja koja čuvaju naše živote i naših najmilijih, poručila je u izjavi za Pobjedu šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Odgovornost 

Komentarišući to što je više od 60 ljekara iz Nikšića, u nedjelju veče u gradu pod Trebjesom, prisustvovalo protestnoj litiji Srpske pravoslavne crkve, kršeći tako mjere NKT-a uz opravdanje „da ih je molitvenom hodu ujedinila ljubav prema Bogu, poštovanje tradicije i borba za pravdu“, Brajović je navela da „stručnost, posvećenost, požrtvovanost zdravstvenih radnika tokom trajanja pandemije u Crnoj Gori i svijetu predstavlja okosnicu uspješnog odgovora na kovid-19“.

"Istovremeno, ovi atributi zdravstvene radnike dodatno obavezuju na odgovorno i profesionalno ponašanje i van „hramova zdravlja“", istakla je Brajović.

Kako je dodala, svaki građanin odlučuje o zdravlju zajednice i odgovornim ponašanjem u smislu izbjegavanja mjesta gdje nije moguća bezbjedna distanca, praktikovanja higijene ruku i respiratorne higijene, a pravilnom upotrebom maske daje doprinos očuvanju kolektivnog zdravlja i dobrobiti.

"Posebnu ulogu u oblikovanju bihevioralnog odgovora, koji je prepoznat i kao jedan od tri ključna indikatora za donošenje odluke o popuštanju restriktivnih mjera radi postepene normalizacije socijalnog i ekonomskog života, imaju zdravstveni radnici, ali i svi profesionalci koji su od početka pandemije kovida-19 na prvoj liniji borbe protiv nepoznatog virusa", istakla je Brajović.

Poruka

Šefica SZO u Crnoj Gori podsjeća da je zdravlje neprikosnoveno i šalje poruku zdravstvenim radnicima u ime zdravstvene organizacije čiji je predstavnik da je na njima posebna odgovornost.

"Dok sa jedne strane prepoznajemo poštovanje fundamentalnih ljudskih prava i tokom trajanja pandemije kao imperativ funkcionisanja savremenog demokratskg poretka, podsjećam da je zdravlje neprikosnoveno. SZO očekuje od svih, a posebno zdravstvenih radnika da praktikuju odgovorno ponašanje utemeljeno prevashodno na naučnim znanjima i dokazima kako bi Crna Gora i u predstojećoj fazi pružila uspješan odgovor na kovid-19 i sačuvala živote svojih građana", kategorična je Brajović.

Novi slučajevi koji se ovih dana registruju u Crnoj Gori i drugim zemljama regiona Evrope nakon ukidanja restriktivnih mjera su, prema riječima naše sagovornice, očekivani scenarij, imajući na umu da je pandemija u toku i da je virus pored nas.

Brzina kojom se detektuju novi slučajevi, ispituju svi relevantni detalji i obrađuju kontakti oboljelih i brzo testiraju, dodaje ona, zapravo je potvrda da je sistem nadzora i laboratorijske dijagnostike u Crnoj Gori u punom pogonu i operativan.

"Samo zahvaljujući preciznim inputima koji se generišu kroz sistem nadzora i detaljnog ispitivanja okolnosti inficiranja i daljeg prenošenja virusa SARS CoV2, nacionalne vlasti su u mogućnosti da uspješno kalibriraju mjere kontrole širenja virusa i uvode dodatne, ciljane restriktivne mjere po potrebi, pokušavajući, istovremeno, da nastave sa neophodnim procesom povratka u „novu normalu“ ", navodi ona.

Upozorenje

Istovremeno, ističe Brajović, promijenjena epidemiološka situacija je još jedno ozbiljno podsjećanje svima da će ponašanje svih pojedinačno opredijeliti dalji razvoj epidemiološke situacije u zemlji.

"U okolnostima pandemije, masovna okupljanja građana nose potencijal za rasplamsavanje infekcije i dalje širenje virusa. Izdajući smjernice u pogledu organizovanja masovnih događaja u toku trajanja pandemije, SZO je upozorila da u vremenu pandemije virusa za koji još nemamo vakcinu, niti efikasan i bezbjedan lijek, oprezno sagledavanje i okolnosti i rigorozna procjena rizika, intenziteta širenja infekcije, broja učesnika skupa, kao i uslova za bezbjednu distancu tokom trajanja skupa, neophodni su za „zeleno svijetlo“ i moraju prethoditi donošenju odluke o masovnom okupljanju građana", poručila je Brajović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.