Djecu ne koristiti na političkim i vjerskim skupovima
Siniša Bjeković

Djecu ne koristiti na političkim i vjerskim skupovima

Djeca imaju pravo na društveno angažovanje, ali u skladu sa svojim uzrastom i sposobnostima shvatanja onoga što rade, saglasni su sagovornici Dnevnika koje je TVCG pitali kako komentarišu pismo desetogodišnjeg dječaka iz Herceg Novog upućeno Svetom Savi, a koje je pročitao na sinoć održanoj litiji u Tivtu, i da li je riječ o zloupotrebi djeteta?

Na litiji, koja je juče održana u Tivtu, desetogodišnji dječak iz Herceg Novog pročitao je svoje pismo Svetom Savi.

Zbog sveukupnog društvenog konteksta, TVCG pitao je Ombudsmana i psihologa, da li je u ovom slučaju zloupotrijebljeno dijete. Zaštitnik ljudskih prava kaže da se ne srijeće prvi put s ovim fenomenom. Podsjeća da je Konvencijom svakom djetetu zagarantovano pravo izražavanja, ali je bitno , kako kaže, da svako dijete bude svjesno poruke koju šalje.

"Nije dobro što se i na tom skupu poruke koje su se čule doprinose, rekao bih, ne rješavanju problema, nego produbljivanju, upravo i podjelama koje su kao takve karakteristične u Crnoj Gori. Tu imate i apsolutno političke stavove koji se kreću od slobode ili neslobode, od primjene zakona ili ne primjene, dakle u takvim okolnostima moramo biti svjesni da to našoj djeci, čini mi se, neće donijeti nikakvo dobro iz prostog razloga što je to politička poruka koja se čuje sa skupa, a to dijete nije vaksrslo na tom skupu, to dijete je došlo odnekle na taj skup", kazao je Ombudsman Siniša Bjeković.

Psiholog Žarko Korać upozorava da djecu osnovnog školskog i predškolskog uzrasta ne treba koristiti na političkim i vjerskim skupovima.

A, Bjeković ističe da je društvo obavezno da zaštiti svako dijete od stigmatizacije. Ne misli Bjeković da je najvažnije da neko bude kažnjen , već je ovo pitanje opšteg društvenog pristupa određenom fenomenu.

"Nije problem samo kakve poruke šalje to dijete, nego šta misli njegov drug o porukama koje on šalje. To je ono što je najbitnije, da li su sa istorijskog aspekta tačne ili pogrešne, ili sa političkog aspekta, u ovom trenutku to ostaje po strani u odnosu na to da je to dijete poslalo poruku koja više lči na poruku odraslih nego na poruku djeteta, Iako imate potrebu da dijete se kao subjekt izrazi o određenim pitanjima, onda treba da se drži teme koja je na agendi a ne da tu temu proširuje, rekao bih, izrazito političkim stavovima", kazao je Bjeković.

A ko god to uradi, smatra Korać, najčešće to čini protiv interesa djeteta.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.