EU će dodatno pomoći Zapadni Balkan u borbi sa posljedicama pandemije COVID-19
Srđan Darmanović

EU će dodatno pomoći Zapadni Balkan u borbi sa posljedicama pandemije COVID-19

Na poziv evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Olivera Varheljija, ministar prof. dr Srđan Darmanović je učestvovao na video konferenciji ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, učesnici su diskutovali na temu epidemiološke situacije u regionu i postepenog otvaranja granica, u cilju bržeg oporavka ekonomija od posljedica pandemije virusa COVID-19.

Zajednički je ocijenjeno da se jedino saradnjom i razmjenom informacija može što brže dostići željeni cilj.

Komesar Varhelji je saopštio sagovornicima da je Evropska unija spremna da nastavi s podrškom državama regiona, te da je i na toj liniji potrebna kontinuirana razmjena informacija u pogledu analize potreba.

 Darmanović je saopštio da je Crna Gora, zahvaljujući spremnosti i kompetentnosti prvenstveno zdravstvenih, te ostalih nadležnih institucija, uspjela da suzbije epidemiju virusa COVID-19 i da je značajan period bila bez prisustva virusa korona, te da je po otvaranju granica njegovo prisustvo opet zabilježeno, ali da je situacija pod kontrolom.

"Strateška politika Vlade u ovom pogledu da nastavlja otvaranje granica u cilju što skorijeg oporavka ekonomije, uz održavanje stabilne epidemiološke situacije i zaštite zdravlja u zemlji", kazao je Darmanović.

On je upoznao sagovornike s mjerama koje je Vlada preuzela i na zaštiti ekonomije. U tom smislu, istakao zahvalnost Evropskoj uniji za finansijsku podršku. Upoznao sa odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela u pogledu kategorizacije i uslovima ulaska u Crnu Goru.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je ekonomsku krizu moguće premostiti saradnjom, solidarnošću i povjerenjem, u cilju izbjegavanja drugog talasa virusa COVID-19, saopšteno je iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.